Japonlar: 1 – Greenpeace: 0

Antartika yakınlarında Güney Denizi’nde Japon balina avcılarını engellemeye çalışan çevreci Greenpeace’e ait Esperanza adlı gemi yakıtı azaldığı için Japon balina avcı gemilerinin takibinden vaz geçip limana döndü.

Grubun ikinci gemisi Oceanic Viking ise Japonları takibe devam ediyor. Greenpeace Australia Pacific Genel Müdürü Steve Shallhorn, Japon balina avcılarını izlemenin artık Avusytralya Hükümeti’nin görevi olduğunu söyledi.

6 avlama ve işleme gemisinden oluşan Japon balina filosu Güney Denizi’nde çevreci gemilerin engellemeleri ile yüz yüze bulunuyor. Bu güne kadar iki eylemci balina gemisine çıkarken, gemilerden birine botla yaklaşmayı başaran ikinci bir grup, geminin yakıt ikmal etmesini engellemeyi başardı. Japonlar bunun üzerine çevreci gemilerin yakıtlarını tüketene kadar onları oyalamak ve avlanma işlemnine sonra başlama taktiği gütmerye başladı. Esperanza’nın limana dönme kararıyla Japonların taktiğinin başarılı olduğu görüldü. Esperanza 10 gün içinde Avustralya’da olacak.

Öte yandan Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clark, Japon balina avcı gemilerinin Yeni Zelanda’nın Antartika sularına girmesi halinde yerlerinin Japon gemileri arayan çevreci gemilere bildireceklerini açıkladı.

Yeni Zelanda Hava Kuvvetleri’nin, Japon gemilerin Yeni Zelanda’nın Antartika kırta sahanlığına doğru yol aldığını tesbit ettiği bildiriliyor. 

Yeni Zelanda bu sahada araştırma ve kurtarma operasyonları yapma hakkına sahip ancak sahada egemenlik hakkı bulunmuyor. Başbakan Clark, Japon gemilerin kendi bölgesinde tesbit edilmasi halinde fotograflarının çekilip yayınlanacağını ancak bulundukları yerin koordinatının güvenlik gerekçesiyle açıklanmayacağını söyledi.

Japon Başbakanı Yasuo Fukuda, ülkesine ait gemilerin Antartika açıklarında “bilimsel” amaçlı balina avlamasına karşı olan ülkelerin konuya serinkanlılıkla yaklaşmasını istedi.

Balina avcılığının ülkesinin en temel geleneklerinden biri olduğunu kaydeden başbakan, “Balina avlama programımızı bilimsel bir yaklaşımla gerçekleştirdiğimizi anlatmaya çalışıyoruz.” dedi.

Uluslararası anlaşmalar gereğince Japonya yılda bin balina avlama hakkına sahip. Avustralya’nın başını çektiği birçok batılı ülke bu avın durdurulması için çaba harcıyor. Uluslararası baskılar sonucu Japonya bu yıl kambur balina avlama programını iptal etti. Japonya son 20 yıl içinde Antartika sularında 7 bin balina öldürdü.

FOTOĞRAF: Green ve Fukuda

1166050cookie-checkJaponlar: 1 – Greenpeace: 0

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.