Japonya eski başbakanı Abe’ye suikast

Eski Japonya Başbakanı Shinzo Abe’ye suikastte bulunuldu. Göğsünden vurulduğu belirtilen Abe hastaneye kaldırıldı, kimliği Tetsuya Yamagami olarak açıklanan saldırgan gözaltına alındı. Abe’nin tüm çabalara rağmen hayatını kaybettiği duyuruldu.

Abe, Nara kentinde katıldığı bir mitingde konuşma yaptığı sırada, silahlı saldırıya uğradı.

Eski başbakan, art arda duyulan iki el silah sesinin ardından yere yığıldı. Yerel kaynaklar Abe’nin bilinci kapalı halde hastaneye kaldırıldığını, boynunda kanamasının olduğunu, kalbinin durduğunu açıkladı.

Japon medyası, Abe’nin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, ülkenin eski başbakanı Shinzo Abe’nin vurulmasının affedilemez bir eylem olduğunu belirterek en güçlü şekilde kınadı.

DIŞİŞLERİ’NDEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı, eski Japonya Başbakanı Abe Şinzo’ya yönelik silahlı saldırıyı şiddetle kınadı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Japonya eski Başbakanı Abe Şinzo’ya yönelik bugün gerçekleştirilen menfur silahlı saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Türk-Japon ilişkilerine önemli katkılarda bulunmuş olan Abe Şinzo’ya acil şifalar diliyor, ailesi ile dost Japon halkı ve hükümetine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” denildi.

Japonya’nın eski başbakanı Abe, katıldığı bir mitingde konuşma yaptığı sırada, silahlı saldırıya uğradı.Japonya’nın eski başbakanı Abe, katıldığı bir mitingde konuşma yaptığı sırada, silahlı saldırıya uğradı.
SALDIRGANIN KİMLİĞİ BELİRLENDİ

Saldırganın Nara kentinde ikamet eden 41 yaşındaki Tetsuya Yamagami olduğu belirlendi. Saldırıda kullanılan av tüfeği ele geçirildi.

Abe, ilk olarak 2006’da ve ardından 2012’den 2020’ye kadar Japonya’ya uzun süre başbakanlık yaptı. O zamanlar 52 yaşında olan Abe, 20 Eylül 2006’da Liberal Demokrat Parti (LDP) başkanlığına seçildi. Altı gün içinde dünyanın üçüncü büyük ekonomisine sahip Japonya’nın 90. başbakanı oldu.

Bununla birlikte, Abe’nin siyasi kariyerindeki ilk sarsıntı, 2007’de kötü bir ülseratif kolit hastalığı nedeniyle aniden istifa etmesiyle geldi.

Abe, 2012’de iktidara geri döndü, ilk önce Eylül ayında parti rakibi Shigeru Ishiba’yı yenerek LDP’nin yönetimini geri aldı ve ardından partiyi Aralık ayında ezici çoğunluğa götürdü.

2014 ve 2017 seçimlerinde yeniden seçilen Abe, 2020’de sağlık sorunları nedeniyle görevinden ayrılmıştı.

Abe, pazar günü düzenlenecek seçimler öncesi LDP adayının kampanyasına destek veriyordu.

2620880cookie-checkJaponya eski başbakanı Abe’ye suikast

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.