Japonya’da, öldürülen eski başbakan partisi seçimlerde oylarını artırdı

Japonya’da dün yapılan seçimlerde, Cuma günü uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden eski başbakan Şinzo Abe’nin partisi, oylarını ve milletvekili sayısını artırdı.

Abe’nin mensubu olduğu Liberal Demokrat Parti (LDP) ve koalisyon ortağı Komeito, sandık çıkış anketlerine göre Japonya Parlamentosu’nun üst kanadında çoğunluğunu korudu.

LDP ve Komeito, iki muhalefet partisi ve bağımsızları desteğiyle, Anayasa’daki Japonya’nın “pasifist bir ülke” olduğu hükmünü değiştirebilecek.

Şinzo Abe siyasi kariyeri boyunca, bu hükmün güvenlik gerekçeleri ile değiştirilmesini savunmuştu.

REKLAM

1947’den bu yana Japonya Anayasası’nda “Nükleer silahlara sahip olmayacağız, bu silahları üretmeyeceğiz ve üretilmesine vermeyeceğiz” hükmü yer alıyor.

Japonya Başbakanı ve LDP lideri Fumio Kishida, seçim sonrası yaptığı açıklamada seçmenlere minnettar olduklarını söyledi ve ekonomiyi canlandırma sözü verdi.

Ülkede dün 248 üyeli Japonya Parlamentosu’nun üst kanadının 125 sandalyesi için seçim yapıldı.

Sandık çıkış anketlerine göre bu sandalyelerin 63’ünü LDP, 13’ünü Komeito kazandı.

Japonya Parlamentosu’nun üst kanadında, Anayasa’nın değiştirilmesini isteyen milletvekillerinin sayısı 179’a yükseldi. Anayasa’nın değiştirilmesi için 166 milletvekilinin desteği gerekiyor.

Şinzo Abe nasıl öldürüldü?
Japonya’da en uzun süre başbakan olarak görev yapan ve öldürülene kadar ülkedeki en etkili siyasetçilerden biri olmaya devam eden Abe, Cuma günü Nara’da seçim kampanyası için kürsüde konuşma yaptığı sırada silahlı bir saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. ,

Abe’yi öldürmeye çalışan kişinin Nara’da ikamet eden ve eski bir Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri mensubu olan 41 yaşındaki Tetsuya Yamagami olduğu açıklanmıştı.

Japonya’da uzmanlar, Abe’nin suikast sonucu hayatını kaybetmesinin; şiddet olaylarının ve silahlı saldırıların çok nadir görüldüğü ülkede bir tepki doğurduğunu ve seçim sonuçlarını etkilemiş olabileceğini söylüyor.

67 yaşında hayatını kaybeden Abe, başbakanlık yapmış bir dedenin torunuydu. Babası da dışişleri bakanı olarak görev yapmıştı.

Japonya siyasetinin hakim gücü Liberal Demokrat Parti’nin başında iki kez seçim kazanan Abe’nin 2006 yılında başlayan ilk başbakanlık dönemi bir yıldan uzun sürmüştü.

2012’de yeniden Japonya Başbakanı olan Abe, 2020’de sağlık sorunları nedeniyle istifa etmişti. BBC TÜRKÇE

2621750cookie-checkJaponya’da, öldürülen eski başbakan partisi seçimlerde oylarını artırdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.