Jean-Paul Sartre’dan ödleri kopmuş, hâlâ kopuyor…

RCMP kısaltmasıyla anılan ¨Kanada Kraliyet Süvari Polisi¨ teşkilat kayıtları geçtiğimiz günlerde kamuoyuna açıklandı ve bu dosyalar içinde Sartre’ın Kanada’daki ayrılıkçı Fransızlarla temas kuracağı kaygısı yüzünden casus marifetiyle polis takibine alındığı ortaya çıktı.

Raporlara bakılırsa, Sartre’ın 1960-1970 yılları arasında Kanada’ya yaptığı ziyaretlerde Kanada Gizli Servisi filozofun ensesinden ayrılmamış. Kanada’da Fransız Eyaleti olan Quebec’in ayrılıkçıları Sartre’dan akıl alıp harekete geçiyor olacaklar istihbaratıyla böyle davranan Kanada polisi, şu sıralarda Montreal’de süren öğrenci olaylarında da Fransız filozofun adıyla sık sık karşılaşıyor. Üniversite öğrenci harçları yüzünden yaklaşık 3 aydır sürmekte olan öğrenci ayaklanmasında Sartre ismi yine ön plana çıkıyor.

RCMP’nin 234 sayfa tutan Sartre hakkındaki casusluk ve polisiye raporları kamuoyuna açıklanınca, polisin filozof Sartre’ı anlayabilmesi için Kanadalı birçok öğretim üyesinden de yardım alınmış olduğu şaşırtıcı biçimde ortaya çıktı. 1964 yılı Nobel Ödülü’nü hak eden, ancak bunu kabul etmeyerek itirazla geri çeviren, 1971 yılında ölmüş Sartre, hâlen bugün Montreal kentindeki öğrenciler ve Quebec Fransız kesiminde etkili olmaya devam ediyor.

1539770cookie-checkJean-Paul Sartre’dan ödleri kopmuş, hâlâ kopuyor…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.