K. Kore'den 'nükleer rest'

Ancak Kuzey Koreli diplomat Hyun Hak Bong, ABD anlaşmanın koşullarına uymadığı için, Yongbyon'u kapatma kararından vazgeçmeye hazırlandıklarını söyledi.

Hyun Hak Bong gazetecilerin, "Reaktör ne zaman yeniden faaliyete geçecek?" şeklindeki sorusuna ise "Yakında bunu bileceksiniz" yanıtını verdi.

Kuzey Koreli yetkililer, hala ABD'nin teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarılmadıklarına işaret ediyor.

Son olarak ise Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili "Artık ne ABD'nin listesinden çıkarılmayı istiyoruz, ne de bunun gerçekleşmesini bekliyoruz" dedi.

Kuzey Koreli diplomat Hyun Hak Bong son açıklamalarını, Güney Koreli yetkililerle görüşmesi öncesi yaptı.

Görüşmenin ana gündem maddesi ise Güney Kore'nin Kuzey Kore'ye enerji yardımı yapması.

Güney Kore, daha önce Kuzey Kore'yle varılan anlaşmaya uyacağını ve bu ülkeye 1 milyon ton ağır yakıt ya da eş değerde yardım yapılmış olacağını açıkladı.

Bu yardımın yarısının zaten şu ana dek Kuzey Kore'ye teslim edildiği belirtiliyor.

Fransız Haber Ajansı'na konuşan Güney Koreli bir müzakereci, yardımın geriye kalan kısmının da Kuzey Kore'ye gönderileceğini söyledi.

Bazı Güney Koreli yetkililer, Kuzey Kore'nin Yongbyon'daki nükleer reaktörünü yeniden inşa edeceği yönünde şüpheleri olduğunu, bunun Washington'a baskı uygulamaya yönelik bir girişim olabileceğini söylüyor.

Kuzey Kore ise hala ABD'yla vardığı anlaşmanın hükümlerine uymak istediğini ancak Washington'un verdiği sözü yerine getirmediğini vurguluyor.

Pyongyang Yönetimi, ABD'nin Kuzey Kore'yi teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarmak yerine, silahsızlanma sürecinin incelenmesi için makul olmayan şartlar talep etmekte ısrarcı olduğunu vurguluyor.

En büyük soğutma kulesi imha edilmişti


Reaktörün soğutma kulesi havaya uçurulurken

Kuzey Kore daha önce Yongbyon'daki tesisisinin en büyük soğutma kulesini havaya uçurmuştu.

Bu ülke yetkilileri, tesisteki faaliyetlere son verilmesine yönelik çalışmaların da yüzde 90 oranında tamamlandığını söylüyor.

Bu ay başında Japonya'da yayınlanan bazı haberlerde, Kuzey Kore'nin Yongbyon'daki nükleer reaktörü tamamen inşa etmeye yönelik çalışmalar yaptığı iddia edilmişti.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı da, bu haberlerin doğru olduğunu bildirmişti.

Amerika Birleşik Devletleri'nden yapılan açıklamada ise reaktör çalışanlarının depolardaki bazı teçhizatı çıkarıyor göründüğü ancak reaktörün yeniden inşasına yönelik bir çalışma olmadığı belirtilmişti.

Uzmanlar ve Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, Yongbyon'daki nükleer reaktörü yeniden inşa etmenin bir yıl alacağına inanıyor.

İMAJ: Kuzey Kore yetkilileri, 'ABD sözünü tutmadı' diyor

1178780cookie-checkK. Kore'den 'nükleer rest'

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.