Kaş Kitap Şenliği’nde Abacı’ya vefa

Bu yıl beşincisi gerçekleştirilecek olan Kaş Kitap Şenliği, Kaş Kaymakamlığı ve Kaş Belediyesinin  desteğiyle; Eğitim- Sen Kaş Şub., Ekin Derneği, Kalkan Der ve Kaş’ta yaşayan çok sayıda edebiyat gönüllüsünün imeceleriyle hayat bulacak.

5. Kaş Kitap Şenliği’ne katılan yazar, çizer ve sanatçılar şöyle:

“Prof. Yalçın Küçük,  Prof. Dr. Server Tanilli, Muzaffer İlhan Erdost, Prof. Dr. Erol Manisalı,  Gürkan Hacır,  Mustafa Sönmez, Vecdi Tamer,   Sonay Bayramoğlu, Fatih Polat, Ahmet Yıldız,  Ahmet Önel, Birnur Şener, Cihan Demirci, Arslan Bulut, Tekin Gönenç, Gülsüm Cengiz, Emine Karakitapoğlu, Cevat Özer,  Sinan Anadol,  Nihat Akkaya, Sunder Erdoğan, Ferit Avcı,  Ümit Öğmel, Ülkü Ovat, Ali Selen, Recep Aydın,  Hasan Aktaş ve Fuat Ergin”

ABACI KAŞ’TA

Necati Abacı’nın çalışmalarından oluşan 35 adet eserin  yer alacağı sergide, ayrıca  sanatçının yakın dostlarının katılacağı  dialı söyleşi de gerçekleştirilecek. Çizgili Fotoğraflar, Şair Yazar Portreleri gibi önemli çalışmalara  imza atan Abacı’nın,  2004 yılında aramızdan ayrılışının ardından sanatçının dostları tarafından hazırlanan “Ne Janti  Abimizdin Sen”  adlı  kitap ta okurlarla buluşacak.

Kitapta; Asım Bezirci, Turhan Selçuk, Hilmi Yavuz, Kaya Özsezgin, Özdemir Nutku, Ünsal Oskay, Yıldız Kenter, Tan Oral, Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Sunay Akın, Semih Poroy, Metin Üstündağ, Fahrettin Baykal, Cihan Demirci, Mehmet Kısmet, Semih Gümüş, Ahmet Önel ve daha birçok sanatçının Necati Abacı için yazdığı yazılar yer alıyor.

27 Eylül saat 17:00’de  Kalkan’da  Pirat Otel Sergi Salonu’nda açılacak olan sergi, 1 Ekim tarihine kadar gezilebilecek. Kaş Kitap Şenliği bünyesinde aynı gün  Kalkan Kültür Evi’nde açılacak diğer bir sergi de yirmiye yakın çizerin çizgi roman çalışmalarının yer aldığı ve Türkiye’de çizgi romanın yolculuğunu yansıtan  “ Düşten Gerçeğe Çizgi Roman” adını taşıyor.

NECATİ ABACI?

28 Haziran 1958 yılında Mut’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Tarsus’da tamamladı. 1981 yılında Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu Grafik Bölümü’nü bitirdi. 1985-1990 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak bulundu.

İlk karikatürü 1973 yılında yayımlandı. 1982 yılında başladığı “Çizgilerle Sanat İnsanları” “Çizgilerle Sanat Kadınları”, “Çizgi İnsanları” çalışmalarıyla, biri Şahin Kaygun’la ortak olmak üzere 17 kişisel sergi açtı. Aralarında, İtalya Pescara’da La’voile Ödülü (1982), Almanya Duisburg Kiliseler Birliği Jüri Özel Ödülü (1986), Uluslararası Simavi Karikatür Yarışması ‘Erol Simavi Özel Ödülü’ (1986), Abdi İpekçi Karikatür Yarışmaları’nda ‘mansiyon’ (1985,1987), Abdi İpekçi Dostluk Barış Ödülü Afiş Dalı Üçüncülük Ödülü (1988), Uluslararası Nasreddin Hoca Karikatür Yarışması ‘Başarı Ödülü’ ve özel ödüller (1992, 1994, 1997, 2000) Japonya Yomiuri Shimbon Karikatür Yarışması ‘Onur Mansiyonu’ (1994), Asaf Koçak Karikatür Yarışması ‘Büyük Ödül’ ve Başarı Ödülleri (1997,1998, 2001), Serdar Çakırer Karikatür Yarışması ‘Büyük Ödül’ ve ‘Jüri Özel Ödülü’ (1997, 1999), GMK Sergileri’nde Logotype Dalı ‘Emin Barın Ödülü’ (1998), Fotoğraf Dergisi&Casio Ulusal Fotoğraf Yarışması ‘Birincilik’ (2001), ödüllerinin de bulunduğu yarışmalarda 40 ödül aldı. Bir karikatürü Bulgaristan ‘Gabrova Dünya Güldürü Müzesi’ (1982), bir afişi Polonya ‘Varşova Afiş Müzesi’ne alındı (1988). Bir çok basın yayın organında ve sanat dergilerinde çalışmaları ve yazıları yayımlanan Abacı, Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü öğretim üyesiydi.
22 Temmuz 2004 de İstanbul’da yaşama veda etti.

ŞENLİK PROGRAMI

26 Eylül Pazartesi: (1. Gün)

Saat: 15:45: Belediye Toplantı Salonunda kitap standları ve “İletişim” temalı  Karma Karikatür Sergisi  açılışı. Sergide, Tayfun Akgül, Ercan Akyol, Piyale Madra, Kamil Masaracı, Tan  Oral, Atilla Özer ve  Semih Poroy’un “İletişim” temalı çalışmalarından örnekler yer alacak.

Saat: 16:15: Belediye Toplantı Salonu-  Konferans:
 “ Kamu Reformu Yasa Tasarısı ve Eğitimde Toplam Kalite Yönetimi ”
Konuşmacılar:  Sonay Bayramoğlu ( Akd. Ün. SBF. Öğr. Üy), Nihat Akkaya ( BES- Ant. Şb. Örg. Sekreteri)

Saat: 18:00:  Cumhuriyet Meydanında; konuk çizerlerin katılacağı karikatür atölyesi.
Konuk çizerlerin üretecekleri, “Ne olacak bu turizmin hali?” konulu  karikatürler Cumhuriyet Meydanı’nda  sergilenecek. Sergi,  etkinlik boyunca açık kalacak.  Çizerlerin yapacağı portre çalışmalarından elde edilen gelir, köy okullarına bırakılacak.

Saat: 19:30:  Belediye Toplantı Salonu: Söyleşi
  Prof. Yalçın Küçük ( Öğretim Üyesi- Yazar)  “Cumhuriyetin Gizli Tarihi”  

Saat: 21:15: Cumhuriyet Meydanı
 Rap Konseri: Fuat Ergin

27. Eylül Salı: ( 2. Gün)

Saat 10:00: Konuk yazar ve çizerlerin katılacağı; Kalkan, Kınık ve Yeşilköy İlköğretim okullarını kapsayan köy okulları  gezisi için Belediye önünden hareket.

Saat: 17:00: Kalkan Pirat  Otel Sergi Salonunda, Necati Abacı sergisi açılışı ve Necati Abacı anısına “Necati Abacı Kaş’ta” başlıklı dialı söyleşi. Söyleşiye, Necati Abacı’nın sanat yaşamı boyunca yanında yer alan;  Gülsüm Cengiz ( Şair- Yazar), Ahmet Önel ( Yazar- Karikatürist), Cevat Özer ( Karikatürist) ve Ali Selen  ( Fotoğraf Sanatçısı) konuşmacı olarak katılacak. Necati Abacı’nın anısına dostları tarafından hazırlanan, “Ne Janti Abimizdin Sen”  adlı kitap da okurların ilgisine sunulacak.

Saat: 16:00: Kalkan Kültür Evi’nde “Düşten Gerçeğe Çizgi Roman” başlıklı sergi açılışı.
1 Ekim’e kadar açık kalacak olan  sergide, İsmail Gülgeç, Necdet Şen ve Semih Poroy’un çizgi roman çalışmalarından örnekler yer alıyor.

Saat: 18:30:  Kalkan  Pirat Otel Toplantı Salonu,  Kalkan
Söyleşi: Prof. Dr.  Server Tanilli  ( Öğretim Üyesi- Yazar) “ Gençler için, gençlerle beraber…”

28. Eylül Çarşamba: (3. Gün)

Saat: 14:00: Çerçiler Atatürk İlköğretim Okulu: Ümit Öğmel ( Karikatürist- Yazar) ve Ülkü Ovat ( Ressam- Yazar)’ın “ Yap-boz Kitap Yapıyoruz”  başlıklı atölye çalışması. Çocukların öyküleme yetilerini geliştirme, benzer öyküler geliştirerek duygusal zeka gelişimlerine katkıda bulunmayı amaçlayan çalışmaya birinci kademe öğrencileri katılacaklar.

Saat: 16:00:  Belediye Toplantı Salonu: Söyleşi: “12. Eylül Odağında Türkiye’nin Sorunları ve Yabancılara Toprak Satışı”
Konuşmacılar: Muzaffer İlhan Erdost ( Yazar- Yayıncı),  Emine Karakitapoğlu                   ( Gazeteci- Kalkan ve Atamülkünü Koruma Derneği Başkanı)

Saat: 18:30 Belediye Toplantı  Salonu
Söyleşi: “ Küresel Terör Sürecinde Türkiye” Konuşmacı:  Vecdi Tamer ( Yazar- Radyo programcısı)

Saat: 21:00: Postane Sokağı
Saydam Gösterisi ve Kısa Film. Fotoğraf Sanatçısı Sinan Anadol’un “ Yüksel Pehlivan” ve “Veda: İki arkadaş”  başlıklı foto-röportaj çalışması.

29. Eylül Perşembe: ( 4.Gün)

Saat: 14:30:  Belediye Toplantı Salonu: 
 Söyleşi: Arslan Bulut ( Gazeteci- Yazar) “ Küresel Haçlı Seferi ”

Saat: 16: 30: Belediye Toplantı Salonu:
Söyleşi: Prof. Dr. Erol Manisalı ( İÜ. İktisat Fakültesi Öğr. Üy. Yazar)
“ Dünyadaki Küresel Değişimler ve Türkiye Avrupa İlişkileri ”

Saat: 18:30: Belediye Toplantı  Salonu
Söyleşi:  Mustafa Sönmez ( Ekonomist- Yazar)  “ Medya’nın Ekonomi-Politiği ve Kültürün Endüstrileşmesi ”

Saat: 21:00: Can Mocamp
Saydam Gösterisi: Emine Karakitapoğlu’nun “Karnaval”  başlıklı çalışması.
Kısa Film: “Çölün Mavi Gözü Aral ”  Yönetmen: Kemal Öner. Uluslararası ödüller alan yapım, İKFD’nin katkılarıyla sunulacak.

30. Eylül Cuma: (5. Gün)

Saat: 14:00:  Yaratıcı Yazma Atölyesi “ Birlikte Öykü Yazıyoruz” Şair- yazar  Gülsüm Cengiz’in,  Kaş Merkez İlköğretim Okulu öğrencileri ile birlikte yapacağı atölye çalışması.

Saat: 15:30  Belediye Toplantı Salonu
Söyleşi: “ Medya ve Siyaset ikileminde Türkiye ”  Konuşmacılar:  Cihan Demirci ( Mizah yazarı- Karikatürist), Gürkan Hacır  ( Gazeteci- Yazar), Fatih Polat ( Gazeteci- Yazar)

Saat: 17:00: Belediye Toplantı Salonu:  Söyleşi: “ Bir Zamanlar Ülkenin Birinde:Türkiye’de çocuk edebiyatı, okul ve anne baba eğitimi üzerine”  Gülsüm Cengiz ( Şair- Yazar, Osmangazi Ün. Karşılaştırmalı Ed. Bl. Öğr. Üy)

Saat: 19:00:   Belediye Toplantı Salonu
Söyleşi: Prof.Dr. Server Tanilli ( Öğretim Üyesi- Yazar) “ Nasıl bir Türkiye İstiyoruz: Türkiye’den Sorumlu Olmak…”

1.Ekim Cumartesi: ( 6. Gün)

Saat: 14:30:  Belediye Toplantı Salonu
Söyleşi: Ahmet Önel (Yazar- karikatürist) “ Çocuğum okula başladı: Ebeveyn ve okul arasında çocuk olmak..”

 Saat: 15:15:Söyleşi: Birnur Şener ( Yazar)   “Bir okur olarak yazarın portresi…”

Saat: 16: 30: Belediye Toplantı Salonu:
Söyleşi: Prof. Dr. Erol Manisalı ( İÜ. İktisat Fakültesi Öğr. Üy. Yazar)
“ Dünyadaki Küresel Değişimler ve Türkiye Avrupa İlişkileri ”

Saat: 19:00 Fener Cafe, Kalkan
Şiir dinletisi: Gülsüm Cengiz ( Şair- Yazar), Tekin Gönenç ( Şair- Yazar)


Bilgi için: Yusuf Yavuz: 0242 836 22 24- 0535 672 37 53
[email protected] 

İLGİLİ YAZI: ‘Ne Janti Abimizdin Sen’ Sergisi

1114920cookie-checkKaş Kitap Şenliği’nde Abacı’ya vefa

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.