Kaçakların 5/4’ü Türkiye yolundan

The Guardian, Avrupa Birliği’nin kaçak göçle mücadele için Yunanistan-Türkiye sınırında silahlı personel görevlendirme kararına geniş yer ayırdı. Haberde, bu yıl Avrupa’ya giren her 10 kaçak göçmenden sekizinin Türkiye-Yunanistan hattını kullandığı belirtildi.

Göçmenlerin Yunanistan’da gördükleri muamelenin de, hem AB, hem de BM tarafından ‘bağışlanamaz’ bulunduğu hatırlatıldı.

Haberde, son bir yılda Yunanistan’a giren kaçak göçmen sayısının, dört kat yükselerek 9 binden 34 bine çıktığı açıklandı.

Gazete, bu artışın göçmenlerin İspanya, İtalya ve Malta üzerinden AB’ye giriş yaptığı Akdeniz rotasının deniz devriyeleriyle kapanmasından kaynaklandığını yazdı.

Libya lideri Muammer Kaddafi’yle yakalanan göçmenlerin Libya’ya geri gönderilmesi konusundaki anlaşmanın da Akdeniz güzergâhının kapanmasında rol oynadığı belirtiliyor.

Yunanistan tercih ediliyor

Akdeniz yolunun kapanmasıyla da, daha çok sayıda göçmenin Yunanistan üzerinden Avrupa’ya girmeye çalıştığı kaydediliyor.

Guardian ayrıca, AB ülkelerinin yakaladıkları kaçak göçmenleri, göçmenlerin ilk giriş yaptığı AB ülkesine göndermesine izin veren kuralların Yunanistan açısından durumu daha da kötüleştirdiğini yazıyor.

Gazete, AB’nin Türkiye’yle de göçmenlerin dönüşü konusunda bir anlaşma yapmaya çalıştığını belirtiyor.

Guardian, Ankara’nın ise böyle bir anlaşma karşılığında, Türk vatandaşlarına AB vizesi konusunda kolaylıklar elde etmeye çalıştığını öne sürüyor.

1264500cookie-checkKaçakların 5/4’ü Türkiye yolundan

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.