‘Kaçak Sarayın tahliyesi için hukuksal süreç başlatacağız!’

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Ankara Atatürk Orman Çiftliği’ndeki sit alanında sarayın güvenliğini sağlamak için yapılmak istenen emniyet binasıyla ilgili plan değişikliği mahkeme tarafından durduruldu. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Candan, “Kaçak Sarayın tahliyesi için hukuksal ve kurumsal süreçleri başlatacağız” dedi.

Atatürk Orman Çiftliği’ndeki tarihi SİT alanında emniyet hizmet binası yapılması için hazırlanan plan değişikliğinin yürütmesi mahkemece durduruldu. Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı davanın ardından başlayan yargı sürecinde mahkeme, tarihi sit alanlarında zorunlu altyapı uygulamaları ve bu uygulamalar kapsamında yapılacak olan resmi kurum yapıları dışında hiçbir inşai ve fiziki uygulama yapılamayacağına hükmetti. Yargının yürütmeyi durdurma kararında, korunan alanların kullanımını düzenleyen 1700 sayılı ilke kararına atıfta bulunulmasının önemine değinen Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Kaçak Sarayın tahliyesi için hukuksal ve kurumsal süreçleri başlatacağız” dedi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Yenimahalle’de bulunan Atatürk Orman Çiftliği’ndeki tarihi SİT alanında emniyet hizmet alanı yapılmasına ilişkin plan değişikliğini yargıya taşıdı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının Kasım 2021’de onayladığı plan değişikliği, Atatürk Orman Çiftliği bünyesinde bulunan ve tarihi sit niteliğindeki arazinin 3 bin metrekarelik kısmında yapılaşma öngörüyordu.

MİMARLAR ODASI SİT ALANINDAKİ PLAN DEĞİŞİKLİĞİNE DAVA AÇTI

Cumhurbaşkanlığı külliyesinin doğusundaki alanı kapsayan üst ölçekli planlar ile uygulamaya yönelik 1/1000 ölçekli koruma amaçlı imar planında yapılan değişikliğinin iptali için Ankara 11. İdare Mahkemesi’nde dava açan Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin kararla ilgili yürütmeyi durdurma talebi reddedilmişti. Bunun üzerine davayı bir üst mahkemeye taşıyan Mimarlar Odası’nın itirazını kabul eden Bölge İdare Mahkemesi 5. Dava Dairesi, alt mahkemenin kararını bozarak dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

SARAYIN GÜVENLİĞİ İÇİN EMNİYET BİNASI YAPILACAKTI

Yargı kararını değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Atatürk Orman Çiftliği’nin plan değişiklikleriyle sürekli olarak talan ve ranta açılmak istendiğine işaret ederek, “Atatürk Orman Çiftliği’nde  ağaçlandırılacak alan statüsünde olan tarihi SİT bölgesinde emniyet hizmet binası yapmak  için plan değişikliği yaptılar. Saraya yakın alanda, sarayın güvenliği için yapılan emniyet hizmet binası plan değişikliğini yargıya taşıdık ve telafisi mümkün olmayan zararlar verilmesin diye yürütmeyi durdurma ve iptal isteminde bulunduk. 11. İdare Mahkemesi  yürütmeyi durdurma talebimizi  reddetti.  Bölge İdare mahkemesine itiraz ettik, Bölge idare mahkemesi Atatürk Orman Çiftliği alanları tarihi sit alanıdır, emniyet hizmet binası yapamazsın dedi ve telafisi mümkün olmayan zararlar verilmesin diye yürütmeyi durdurma kararı verdi” diye konuştu.

MAHKEME KARARI ‘KAÇAK’ SARAYI DA İLGİLENDİRİYOR

Bölge İdare Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararının gerekçesinde, tarihi sit alanlarında zorunlu altyapı uygulamaları ve bu uygulamalar kapsamında yapılacak olan resmi kurum yapıları dışında hiçbir inşai ve fiziki uygulamada bulunulamayacağını belirttiğine değinen Candan, yapılan plan değişikliğinin hukuka aykırı bulunduğunu belirtti.

Yargı kararının korunan alanların kullanımına yönelik düzenlemeleri içeren 1700 sayılı ilke kararına dayandırılmasının da önemli olduğunu vurgulayan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, bu durumun ‘Kaçak Saray’ olarak andığı Cumhurbaşkanlığı külliyesini de yakından ilgilendirdiğine dikkat çekerek şunları dile getirdi:

‘KAÇAK SARAYIN TAHLİYESİ İÇİN HUKUKSAL SÜREÇ BAŞLATACAĞIZ’

“Bu kararla birlikte hem Atatürk Orman Çiftliği alanlarında  emniyet hizmet binası yapılmasına olanak sağlayan  plan değişikliğinin yürütmesi durduruldu, hem de  1700 sayılı ilke kararına atıfta bulunması ile Kaçak Sarayı’n kaçaklığını da ortaya koyan  kararın altını bir kez daha çizilmiş oldu.  Bu karar o açıdan da çok sevindiricidir. Kaçak Sarayın tahliyesi için hukuksal ve kurumsal süreçleri başlatacağız. Atatürk’ün şartlı bağışı ve vasiyeti ihlal edilerek hukuk katledilerek yapılan ve her defasında ilke kararları değiştirilerek kılıf bulunmaya çalışılan Kaçak Saray ülkenin hukuk garabetinin simgesi olmuştur. Bu karar Atatürk Orman Çiftliği alanlarında yürüttüğümüz bütünlüklü hukuk sürecinde çok önemlidir. Bugün yaşadığımız tüm süreçler, ülkenin aynı zamanda kaçak bir yapıdan yönetilmesindendir. Bunun değişmesi kaçınılmazdır.”

BİR SİT KIRICILIK DÖNEMİNİN ÖZETİ: ‘GÜÇLERİ YETİYORSA YIKSINLAR’

Ankara Atatürk Orman Çiftliği bünyesinde, doğal ve tarihi sit alanı olarak korunan arazinin niteliği değiştirilerek ‘Başbakanlık’ binası olarak inşasına başlanan ancak zamanla bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesine dönüşen yapı topluluğu da bir tür ‘SİT’ kırıcı politikaların sonucu olarak ortaya çıktı. Konunun kamuoyunun gündeminden düşmediği 2014’te mahkemenin söz konusu arazinin sit statüsünün iptaline ilişkin kararın yürütmesini durdurmasının ardından konuşan dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, “Hukuksuz olarak yaptığımız hiçbir şey yok. Güçleri yetiyorsa yıksınlar. Yürütmeyi durdurdular, bu binayı durduramayacaklar. Açılışını da yapacağım, içine de gidip oturacağım” açıklamasında bulunmuştu.

İlgili yazıyı okumak için: https://yusufyavuzhaberleri.wordpress.com/2020/05/01/agaclarin-kuslarin-derelerin-ve-daglarin-kaderi-artik-tek-adamin-elinde/

2609930cookie-check‘Kaçak Sarayın tahliyesi için hukuksal süreç başlatacağız!’
Önceki haberOperasyon vurgusuna Pentagon’dan yanıt
Sonraki haberKavala: Batı benim için pazarlığa girmez
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.