‘Kaddafi’ye belge sızdıran’ avukat gözaltında

Melinda Taylor adlı Avustralyalı avukat, Zintan kentinde gözaltında tutulan Kaddafi’ye bazı belgeleri sızdırmaya çalışmakla suçlanıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi ve Libya’daki geçici yönetim, eski rejim döneminde işlediği öne sürülen suçlar nedeniyle Kaddafi’yi yargılamak istiyor.

Taylor ile tercümanının Cuma günkü ziyaretleri sırasında Seyfülislam Kaddafi’ye bazı belgeler vermeye çalıştığı iddiasıyla ilgili olarak sorgulanmakta olduğu belirtiliyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Libya temsilcisi Ahmed el Cihani, “Taylor hapishanede değil. Bir misafirhanede gözlem altında. Diğer heyet üyeleri yanında” dedi.

Zintan’da bulunan BBC muhabirine göre, askeri yetkililer Seyfülislam Kaddafi’ye sızdırılmaya çalışılan belgeler arasında eski “sağ kolu” Muhammed İsmail’den bir mektubun da bulunduğunu söylüyor.

Geçen yıl Kaddafi yönetimine karşı başlatılan ayaklanmadan sonra ülkeden kaçan Muhammed İsmail’in Mısır’da olduğu belirtiliyor.

Askeri yetkililer, Trablus’taki geçici yönetimin UCM heyetinin serbest bırakılmasını istediğini açıkladı. Bununla birlikte yetkililer, gözaltındaki iki kişinin soruşturmanın seyrine bağlı olarak ‘suçun işlendiği yer olan Zintan’da kalacağını’ söyledi.

Basın toplantısında gazetecilere soruşturmaya konu olan belgeler uzaktan gösterildi. Belgelerin yakından incelenmesine izin verilmedi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Kasım’da bedevi kılığında ülkeden kaçmaya çalışırken yakalanan Seyfülislam Kaddafi için insanlığa karşı işlenen suçlar kapsamında iddianame hazırlamıştı.

Libya’daki geçici hükümet Seyfülislam Kaddafi’yi Lahey’deki mahkemeye teslim etmeye yanaşmıyor.

Geçici hükümet Kaddafi’nin Libya mahkemelerinde yargılanmasını istiyor.

1345510cookie-check‘Kaddafi’ye belge sızdıran’ avukat gözaltında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.