Kaddafi’ye sığınma veren Cezayir’in mesajı

Fransız uçakları Libya’yı bombaladığı andan itibaren, Cezayirliler için Libya’da olup bitenler, kendilerinin 1954-1962 arasında Fransa’ya karşı verdikleri mücadelenin yeniden yaşanan bir kopyası haline geldi diyen Fisk şöyle devam etti:

Cezayir’in Batı’ya Libya mesajı”Cezayirliler, Batıya, özellikle de Fransa’ya Cezayir ulusal bütünlüğüne karşı duydukları ve 1990 ila 98 arasındaki İslamcı ayaklanma sırasında sarsılan kutsal güvenin Batının vaatleri için peşkeş çekilmeyeceğini göstermek istiyorlar. Cezayirliler, Libya devriminin Batıda destek bulmasının nedeninin, zengin petrol kaynaklarının Kaddafi’nin kontrolünde olması olduğunu düşünüyor. NATO’nun isyancı müttefikleri, Cezayir’in Kaddafi ailesine sığınma vermesine karşı çıksalar da, Cezayir’in insani temellerde Libyalılara sığınma hakkı tanımaya hakkı var.”

Gazetenin Trablus’taki muhabiri Patrick Cockburn ise Libya isyanının odağındaki İslamcıların, pragmatik davranarak amaçlarını ılımlılaştırdıklarını belirterek şöyle devam etti:

“Bir yıl öncesine kadar İslamcı eğilimleri nedeniyle cezaevinde tutulan İssam’ın şimdi Suk el-Cuma’da bir ilçenin sorumlusu. Sakalım ‘İslami olduğu için beni cezaevine koyabilirlerdi’ diyor. Libya İslami Mücadele Grubu ve Libyalı İslamcıların Batı karşıtı tutumları, NATO uçakları olmadan Kaddafi’yi yenemeyeceklerini gördüklerinden beri yumuşadı. Ancak bu grupların uzun vadeli amaçlarında bir değişiklik yok.”

Financial Times gazetesi, “Libya’dan dersler” başlıklı tam sayfa değerlendirme yazısında, sivilleri Albay Kaddafi’den korumaya yönelik uluslararası operasyonun sonuç verdiğini ancak sürecin müttefikler arası diplomatik sorunları da ortaya serdiğini belirtti.

Değerlendirmenin yazarı James Blitz şöyle devam etti:

NATO’ya Libya dersleri”Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa arasındaki ilişkiler Afganistan’daki NATO operasyonu gibi konularda bazı Avrupa devletlerinin katılım sağlamak istememesi nedeniyle son yıllarda oldukça gerilmişti. Ancak Libya operasyonu bu ilişki üzerinde çok daha büyük bir baskı oldu. 28 üyeli NATO’nun itici gücü ABD, başta operasyona destek verip ardından da karadan saldırılara katılmayacağını açıklayarak bazı müttefikleri şaşırtmıştı. Bazı NATO üyeleri operasyona katılmayı tümden reddetti. Bunun sonucunda da İngiltere ve Fransa ittifakı harekete geçirmek için hava operasyonlarına öncülük ettiler.”

Financial Times’a konuşan bir İngiliz savunma bakanlığı yetkilisi, Libya’nın ortaya koyduğu askeri derslerden en önemlisinin isyancılardan güvenilir savaşçılar yaratılması olduğunu söylüyor ve bu konuda en büyük takdiri Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin hak ettiğini belirtiyor. İngiliz yetkiliye göre, bu iki ülke isyancıları eğitip, kendilerine gerekli silahları temin edip onların liderleri gibi davranmışlar.

838400cookie-checkKaddafi’ye sığınma veren Cezayir’in mesajı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.