“Kadir Topbaş’ın yasadışı konut projesi”

ZMO DAVA AÇTI, MAHKEME İPTAL ETTİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin toplu konut uygulamalarını gerçekleştiren İstanbul Konut İmar Plan Turizm Ulaşım Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin (KİPTAŞ) Tepecik’e bağlı Türkoba’da tarım arazisi üzerinde 2008 yılında başlattığı konut projesi, Ziraat Mühendisleri Odası’nın (ZMO) açtığı dava üzerine İstanbul 5. İdare Mahkemesi tarafından geçtiğimiz yıl iptal edildi. Ancak KİPTAŞ’ın konut satışlarını sürdürmesine ZMO’dan tepki geldi. ZMO Genel Başkanı Tuncer, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir TOPBAŞ, kentin son tarım alanlarını da yok edecek yasadışı konutlar yapmaktan vazgeçmelidir” dedi.

KİPTAŞ’A ‘KAÇAK UYGULAMA’ CEZASI

Mahkeme sürecinde, İstanbul Büyükçekmece Tepecik İlk Kademe Belediyesi sınırları içindeki Türkoba Mahallesinde, ‘mutlak tarım arazisi’ üzerinde yasalara aykırı olarak inşa edilen arazi üzerindeki bilirkişi incelemeleri sonucu, İstanbul İl Tarım Müdürlüğü tarafından 21 Ekim 2008 tarihinde KİPTAŞ’a, ‘tarımsal alanda kaçak uygulama’ nedeniyle 344 bin 240 liralık para cezası verilmişti.

BÜYÜKŞEHİR, ‘PLANLI VE RUHSATLI’ DEDİ

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Dr.Turhan Tuncer, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ‘inşaatların imar planları olduğunu ve ruhsatlı yapıldıkları’ yönündeki iddiasına karşılık, ZMO tarafından İstanbul 5. İdare Mahkemesi’ne açılan dava üzerine 24 Aralık 2010 tarihinde söz konusu projenin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı’nın iptal edildiğini söyledi.

‘KİPTAŞ GÜVENCELİ’ SATIŞLAR İNTERNETTEN SÜRÜYOR

Mahkeme kararında, Tepecik’teki mutlak tarım arazilerinin, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’ndaki şartlar yerine getirilmeden ve Bakanlık ve Valilikten olumlu görüş alınmadan yapılaşmaya açılmasını öngören Nazım İmar Planı’nın, imar mevzuatı ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğunun belirtildiğini kaydeden Tuncer, “Ancak Tepecik konutları KİPTAŞ’ın internet sitesinde halen ‘satışı devam eden projeler’ arasında gösterilmekte ve 2 Büyükçekmece gölü ve Marmara Denizi’ne nazır konumuyla Tepecik Konutları, Kiptaş güvencesiyle sizi bekliyor. Tepecik Konutları, 24 ay sonra sahiplerine teslim edilecektir’ duyurusu yapılmaktadır. Bu duyurunun web sayfasından hemen kaldırılması ve bölgede şu ana kadar yasadışı yapılan tüm inşaatların derhal yıkımına başlanması gerekmektedir” diye konuştu.

TOPBAŞ’A ÇAĞRI: “TARIM ALANLARINA YASADIŞI KONUT YAPMAKTAN VAZGEÇİN!”

İstanbul’un kent yüzölçümünün sadece yüzde 28’ini oluşturan tarım arazilerinin de kaybedilmesi halinde, telafisi mümkün olmayan bir noktaya varılacağının altını çizen Tuncer, “Tarım arazilerine yönelik tahribatın bir belediye şirketi olan KİPTAŞ eliyle yürütülmesi ise kabul edilemez bir durumdur. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir TOPBAŞ, kentin son tarım alanlarını da yok edecek yasadışı konutlar yapmaktan vazgeçmelidir. Türkiye’nin, öncelikle toprak ve su başta olmak üzere doğal kaynaklarını koruyacak ulusal politikalara ihtiyacı vardır. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası olarak ilgili merkezi ve yerel yönetim organlarını, hukuka aykırı iş ve işlemlerden vazgeçmeye çağırıyoruz. ODA’mız, bugüne dek olduğu gibi bundan sonra da Türkiye’nin doğal kaynaklarını korumaya yönelik mücadelesine kararlılıkla devam edecektir” açıklamasında bulundu.

1525920cookie-check“Kadir Topbaş’ın yasadışı konut projesi”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.