Kadri Gürsel tahliye edildi

Cumhuriyet gazetesinin 18 çalışanı ve yöneticisinin de aralarında olduğu 20 kişi hakkındaki davanın 3. duruşmasında gazetenin yazarlarından Kadri Gürsel için tutuksuz yargılanma kararı çıktı.

Mmahkeme, Ahmet Şık, Akın Atalay, Murat Sabuncu, Emre İper ve Ahmet Kemal Aydoğdu’nun ise, tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Üçüncü duruşmada başka tahliye olmadı. Dava 31 Ekim 2017 tarihine ertelendi.

Savcı tutuklu sanıkların tamamı için “mevcut delil durumunu” gerekçe göstererek tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etmişti.

İki gazeteye suç duyurusu

Mahkemenin ara kararının beklendiği sıralarda sosyal medya hesapları üzerinden “Tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi” şeklinde tweet atan Akşam ve Star gazeteleri hakkında işlem başlatıldı.

Mahkeme başkanı Abdurrahman Orkun Dağ, “Bu durumu haber yapan kişiler kim ise ya da buradan karar sızdıran bir kişi var ise bunlar hakkında cezai işlem yapılacaktır. Bu kişilerin adamlıkla bir ilgisi olduğunu düşünmüyorum” dedi.

Doğan Haber Ajansı’nda yer alan habere göre tutuklu sanıklardan Ahmet Şık ise bu aşamada şu açıklamaları yaptı:

“6 yıl önce beni Ergenekon’da suçladıklarında yine bu şekilde haberleri STV veriyordu. Ben bu oyunu gördüm. Ya sizin heyetinizden birisi, ya kalemden birisi bazı medya organlarına belge sunuyor. Ben gazeteciyim. Bana belge getirirlerse yazarım. Ben bu suç duyurusunu gazetelere yönelik değil, bu belgeyi sızdıranlara yapılmasının gerektiğini söylüyorum”

Mahkemenin, “savcılığın görüşünü mahkeme kararıymış gibi gösterdiği” belirtilen iki gazetenin sorumluları hakkında basın bürosu savcılığına suç duyurusunda bulunduğu açıklandı.

İddianamede, Cumhuriyet gazetesinin yazar ve yöneticilerine ‘silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme’ ve ‘hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma’ suçlamaları yöneltiliyor.

Ayrıca gazetenin yayın politikasının son üç yıllık dönemde, bilhassa da 15 Temmuz darbe girişimine giden süreç ve sonrasında değişime uğradığı belirtiliyor.

İddianamede, gazetenin ‘yıkıcı ve bölücü’ haberlere imza atma, ‘terör örgütleri liderlerinin ve yöneticilerinin şiddet çağrısı yapan açıklamalarına yer verme’ ve ‘terör örgütü liderlerini sevimli ve meşru gösterme’ gibi suçlamalara da yer veriliyor.

Gazetenin 24 Temmuz’daki ilk duruşmasında sanıklardan karikatürist Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri Bülent Utku ve Önder Çelik, vakfın Danışma Kurulu Üyesi Avukat Mustafa Kemal Güngör, Okur Temsilcisi Güray Öz, köşe yazarı Hakan Kara ve Kitap Eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay tahliye edilmişti.

2125690cookie-checkKadri Gürsel tahliye edildi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.