Kağan Güner’in resimleri Londra’da sergilenecek

1-30 Haziran tarihlerinde Newington Green Meeting House’da Kağan’ın 25 resminden oluşan “Nobody was a Foreigner” adlı sergisi izleyiciyle buluşacak.

2011’de 48 yaşındayken yaşamını yitiren Kağan Güner, iyi bir baba, uluslararası bir sanatçıydı. Kağan Güner’in Londra’da Türkçe konuşan toplumun gelişmesi, bilinçlenmesi ve kendi kültürüyle var olmasında yadsınamaz katkıları olmuştu.

Protesto eylemlerinin tanınmış siması olan Güner, İngiltere’de “Göçmen sanatçı” kavramına karşı çıkarak, bir alt sanat dalı yaratılarak farklı kültür kökenli sanatçıların sınıflandırılarak ötekileştirilmeye çalışıldığını öne sürmüştü… Hasta olmasına karşın 2011’de Kars’a giderek dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan’ın “ucube” dediği “İnsanlık Anıtı”nın yıkılmasını önlemeye çalışan “sanatçı eylemi”ne katılan Güner, Türkçe gazetelerdeki sauna reklamı karşıtı kampanyalara kadar pek çok toplumsal eylemin aktif katılımcısı ya da örgütleyicisiydi.

Sergiyle ilgili açıklama şöyle:

“Nobody was a Foreigner” sergisi Kağan Güner’in 1991- 2006 yılları arasında yaptığı 25 çalışmadan oluşuyor.

20 yılını Newington Green’de geçiren sanatçı, Kuzey Londra’da yaşayan Türkiyeli topluma verdiği katkılarla mahallenin ve Türkiyeli toplumun sevilen ve saygı duyulan portrelerinden biriydi. 

Thatcher Britanya’sına öğrenci olarak geldiği 80’li yıllarda, İşçi Sınıfının en büyük direnişlerinden olan Poll Tax, Madenciler Direnişi ve Wapping Direnişlerine yakından tanıklık etti.  

1987’de Türkiye’ye döndüğünde Dalyan’da yumurtalarını bırakan su kaplumbağalarının yaşam hakkını savunmak adına İztuzu Sahili’nde yapılması planlanan otel inşaatını durdurmak için 12 kişilik bir ekip olarak açlık grevi eylemi başlattı. Otel inşaatı durduruldu. Bu eylem Türkiye’deki yeşil hareketine ivme kazandırdı. Siyasi partiler programlarında çevresel sorunlara da yer vermeye başladılar.

Çeşitli dergilerde neo-liberal politikaların sanatçı sınıflandırmalarını eleştiren makaleler yazdı.

Türkiye’ye politik nedenlerle on yıl gidemeyen sanatçı, 2003 yılında Londra’da gerçekleşen “Savaş Karşıtı” protesto gösterilerinden topladığı broşürleri kullanarak gerçekleştirdiği “Stop the War” çalışması hakkında verdiği bir röportajda “When two million marched against the war back in February 2003, Nobody was a foreigner. We were all one!” (Şubat 2003’te iki milyon kişi savaşa karşı yürüdüğünde hiçbirimiz yabancı değildik. Hepimiz birdik!) sözleriyle kendini ifade etmişti.

Müdavimi olduğu kafelerdeki garsondan, mahallesindeki bakkalına kadar her türlü insan ilişkilerinden büyük bir keyif ve ilham aldı. Çalışmalarında çevresinden veya dünyadan topladığı hikayeleri, masalları, mitolojileri toplumsal sorunlarla sentezleyerek kendi şiirsel dilini yarattı. Romantizm, sosyalizm, spiritüalizm, her türlü aşk ve devrim hikayesini büyük bir iştahla topladı ve çalışmalarına yansıttı. 

Her zaman özlemini duyduğu İstanbul’da ve yaşamının büyük bölümünü geçirdiği Londra’daki tecrübeleri çalışmalarının birçok katmanında yer aldı.

2022 Şubat ayından itibaren sanatçı-tasarımcı bir danışma ekibi eşliğinde, Kağan’ın çalışmaları Belediyeler yoluyla sergilenerek Türkiye’nin çeşitli illerini dolaşmaya başladı. Sergiler kent merkezlerindeki müze ve galerilerde sergilenerek büyük ilgi topladı. Kağan Güner’in resimlerinin yanı sıra heykelleri, illüstrasyonları, yerleştirme çalışmaları, kamusal alan projeleri, şiirleri ve “Modern Türk Sanıtının Doğuşu” isimli araştırma kitabı bulunmaktadır.

1-30 Haziran 2023 tarihlerinde Newington Green Meeting Hall’da gerçekleşecek olan “Nobody was a Foreigner” (Kimse Yabancı Değildi) adlı resim sergisinin açılış kokteyline “Arkadaşım Kağan” “Müşterekleşme Temelli Mimarlık ve Yabancılaşma” ve “Stop the War, Kağan Güner” başlıklı seminerler eşlik edecek.

Açılış: 1 Haziran 2023, 7:30 pm
Panel: 6:30-7:30 pm
Sergi Ziyaret Gün ve Saatleri: Perşembe ve Cuma günleri, 12-6 pm

 

2690360cookie-checkKağan Güner’in resimleri Londra’da sergilenecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.