Kai Eide seçimleri garanti etti

Eide’nin açıklaması medyada yer verilen, iki adayın, ikinci turu engellemek için görüşmelerde bulundukları yolundaki söylentileri izliyor.

Afgan halkının zor şartlar altında da olsa oy kullanacaklarını kaydeden Eide, aynı zamanda Afganistan ile yabancı ortakları arasındaki gerginliklerin devam ettiğini de kabul etti.

Uluslararası baskılar sonucu Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, 7 Kasım’da başlıca rakibi Abdullah Abdullah ile ikinci turda yarışmayı kabul etmişti.

İkinci tur hazırlıkları

BM, Çarşamba günü Afganistan’daki birinci tur cumhurbaşkanlığı seçimlerinde usulsüzlüğe karıştıkları saptanan seçim görevlilerinin, iki hafta sonra yapılacak ikinci tur öncesinde görevlerinden alındığını açıkladı.

İlk turda usulsüzlük gerekçesiyle iptal edilen oylar hesaba katıldığında, Karzai’nin oy oranı, seçimleri kazanması için gerekli olan yüzde 50’nin altına düşmüştü.

BM destekli komisyon hafta başında, Ağustos ayında yapılan ilk tur seçimde usulsüzlük yapıldığına dair açık kanıtlar bulduğunu açıklamıştı.

Oysa seçimin kesin olmayan ilk sonuçları açıklandığında Karzai’nin oyların yüzde 55’ini, rakibi olan eski dışişleri bakanı Abdullah’ın ise yüzde 28’ini aldığı duyurulmuştu.

Ancak daha sonra Seçim Şikayetleri Komisyonu, 210 ayrı seçim merkezindeki sandıklarda usulsüzlük tespit ederek bu sandıklardaki oyların sonuca dahil olmamasına karar verdi.

Seçimi izleyen BM destekli grup bu durumun Karzai’nin toplam oyunun yüzde 50’nin altına düşmesi anlamına geldiğini ve ikinci tur bir seçimin gerekli olduğunu bildirdi.

1193800cookie-checkKai Eide seçimleri garanti etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.