Kalkışma sonrası Avrupa’dan ilk ziyaret

Szijjártó Péter Salı günü Ankara’ya geliyor. Macaristan Dışişleri ve Ekonomi Bakanı Szijjártó Péter 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Avrupa’dan Türkiye’yi ziyaret edecek ilk üst düzey politikacı olacak.

Ziyaretin amacı Macaristan Başbakanı Orban Victor’un Sonbahar’da Türkiye ziyaretinin ön hazırlığının yapılması ve ikili işbirliği görüşülecek. Alınan bilgiye göre, Szijjártó Péter Salı günü Türkiye ziyareti sonrası Çarşamba günü Mısır’a gidecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Macaristan’a yapacağı resmi ziyaret, Zigetvar kuşatmasının 450. yıldönümü için planlanan ziyareti için Macaristan Cumhurbaşkanı Ader Janos’un davetine karşı, bu ziyaretin gerçekleşmeyeceği belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın programında 7 Eylül’de Macar ve Hırvatistan Cumhurbaşkanlarıyla birlikte Türk Macar Dostluk Parkı içindeki Kanuni Sultan Süleyman ve Zrinyi Anıtının açılışını yapması planlanmıştı.

Szijjártó Peter’in Başbakan Orban Viktor’un ziyaretine hazırlık yapmasının ötesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla iki ülke arasındaki ekonomik işbirliği, Avrupa Birliği ve Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesi, mülteci anlaşması gibi konuları da görüşecek.

Konuya ilişkin Macaristan Ankara Büyükelçisi Gábor Kiss şunları söyledi; “Demokratik değerlerin korunması ve Türkiye’de hayatın normale dönmesinin, bölge barışı ve istikrarı için çok önemli. Macaristan; AB’nin güvenliği ve istikrarı için de Türkiye’nin çok önemli olduğunu biliyor. Bizim desteğimiz sizinle. Macaristan adına her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

Macaristan’ın Kayseri Fahri Konsolosu ve Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı Osman Şahbaz’da konuya ilişkin şunları ifade etti; ” 15 Temmuz hain kanlı darbe girişiminden sonra Avrupa Birliği’nden dost ülke Macaristan’ın Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı’nın ülkemizi ziyaret ediyor olması çok mühim. Yüksek Düzeyli Stratejik ortağımız ve bizim önemli bir komşumuz, Macaristan ile olan tarihi dostluğumuzu sınırsız hale getirmeliyiz” dedi.

Macaristan Dışişleri ve Ekonomi Bakanı Szijjártó Péter’in Türkiye ziyaretinin çok verimli geçeceği düşünülüyor.

1999950cookie-checkKalkışma sonrası Avrupa’dan ilk ziyaret

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.