Kamu çalışanlarına enflasyonun çok altında zam

Bu yılın ilk altı aylık dönemin memurların maaşı enflasyon oranıyla paralel olarak yüzde 7,36, emeklilerin maaşı ise yüzde 8,36 artacak.

Kamu çalışanları bu oranın Türkiye’deki ‘gerçek enflasyonu’ yansıtmadığını söyleyerek, maaşlarına asgari ücretteki gibi yüzde 21 zam uygulanmasını talep ediyor. BBC Türkçe’ye konuşan sendika temsilcileri, kamu çalışanları için grev hakkı talep ediyor.

2019 yılında hükümet, o yılki mevcut enflasyon beklentisine göre kamu çalışanlarının 2021 yılındaki maaş artış oranını yılın ilk altı ayında yüzde 3 ve sonraki altı ayında yüzde 3 olarak belirledi.

Ancak 2020 yıllık enflasyonunun beklentilerin üzerinde gerçekleşmesiyle yüzde 3+3 zam oranının üzerine enflasyon farkı eklendi ve nihai artış memur maaşlarında yüzde 7,36, emekli maaşlarında ise yüzde 8,36 oldu.

Kamu sendikaları ve meslek örgütleri ise memur ve emekli maaşlarına yapılan bu zam oranlarının gerçek enflasyonun çok altında kaldığını savunuyor.

TÜRK-İŞ, dört kişilik bir aile için açlık sınırının 2 bin 590 lira, yoksulluk sınırının da 8 bin 436 lira olduğunu duyurdu.

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise 2020 yılı enflasyon oranını %36,72 olarak hesapladı. BBC Türkçe’ye konuşan ENAG Yöneticisi Prof. Veysel Ulusoy, Türkiye’de 2003 yılından beri bu seviyede bir enflasyonun görülmediğini ifade ediyor.

Peki, Türkiye’deki 3 milyon memur ve 16 milyon emekli, resmi enflasyon oranı üzerinden hesaplanan zam ile geçinebilecek mi? Fundanur Öztürk / BBC Türkçe, Ankara

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞINDAN OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ
https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-55559267

2482190cookie-checkKamu çalışanlarına enflasyonun çok altında zam

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.