Kanada çok eşlilere yardımı tartışıyor

Toronto Belediye Meclisi üyesi Rob Ford, çok fazla şikayet aldıklarını, Müslüman ülkelerden gelenler arasında birden fazla kadınla evli olup, çok fazla çocuk sahibi olan erkekler bulunduğunu belirtti. Kanada’da yasaların tek kadınla evliliği öngördüğünü hatırlatan Ford, bununla birlikte ortada fiili bir durumun söz konusu olduğunu ve bu durumun belediye bütçesinden ihtiyaç sahibi ailelere yapılan yardım konusunda adaletsizliğe yol açtığını kaydetti.

Ontario Eyaleti Muhafazakar Parti lideri John Tory ise çok eşli ailelerin durumunun yasal bir düzenleme gerektirdiğini söyledi. Bu ailelerin sayısının belirlenerek tek bir isim altında toplatılmasını isteyen Tory, Eyalet Başbakanı Dalton McGuinty’ye de yasal düzenleme çağrısında bulundu.

Konunun basına yansıması üzerine açıklama yapan Kanada Müslümanlar Birliği Başkanı Mümtaz Ali, çok eşliliğin İslam’da izin verilen bir konu olduğunu belirterek, “Bu durum hiçbir Kanada yasasıyla çelişmemektedir. Kanada Müslüman toplumu içerisinde çok eşli erkekler vardır. Bu ailelerin zaman zaman sosyal yardım almaları ise her Kanadalının hakkı olduğu gibi onların da hakkıdır. Konunun yasal olmayan bir boyutu olmadığı gibi, şikayete değer tarafı da yoktur” dedi.

Verilen bilgiye göre, Toronto Büyükşehir Belediyesi, 2007’de ihtiyaç sahibi ailelere 1,5 milyar Kanada Doları (1,8 milyar YTL) sosyal yardım dağıttı.

Kanada genelinde uygulanan “Wellfare” sisteminde, bir kişinin aylık temel ihtiyaç ve giderleri hesaplanarak, bekarlar için 550 Kanada Doları ayni yardım yapılıyor. Yardımı alan kişinin hafta içi her gün yetişkinler için açılan dil ya da beceri kurslarına gitmesi zorunlu. Sosyal yardım miktarı, evliler ve çocuklu aileler için çocuk sayısına göre artıyor.

Sistem, yardımı alan kişilere ilaç gideri ve kiranın yanı sıra bazı durumlarda elektrik, doğal gaz ve şehir içi ulaşım giderini de karşılıyor. Sisteme dahil olanlar, kendilerine gönderilen çeki göstermek suretiyle, isterlerse ücretsiz aylık gıda yardımı da alabiliyor. Beş çocuklu bir ailenin eline, sosyal yardımdan ayrı olarak federal bütçeden gönderilen çocuk yardımı da eklendiğinde 4 ila 4 bin 500 Kanada Doları civarında para geçiyor.


 

1166460cookie-checkKanada çok eşlilere yardımı tartışıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.