Kanada, İsrail kartına oynuyor

Kanada Başbakanı Stephen Harper, İran’la varılan uzlaşmanın üzerinden geçen iki haftadan sonra ilk kez yeşil ışık yakıp İsrail’den yana olduğunu ve bu amaçla Ortadoğu’nun bu ülkesini her koşul altında destekleyeceklerini açıkladı.

Federal Başbakan Harper, önceki Pazar günü Toronto kentinde düzenlenmiş Kanadalı Yahudi cemaatlerinin üst düzey yöneticileriyle Musevî işadamlarına ait lobilerin katıldığı bir yemekli toplantıda İsrail’i yalnız bırakmıyacaklarını açık seçik belirtti.

Harper, önümüzdeki Ocak ayında hem İsrail’e hem Batı’nın müttefiki sayılan Ürdün’e Kral II.Abdullah’ın davetlisi olarak gidecek, daha sonra Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı ziyaret edecek. Bu gezilerin ticaret bağı kurmanın ötesinde anlam ifade ettiğini söyleyen Başbakan Harper’ın bu gezisi ABD tarafınca henüz yorumlanmadı. Basının ve diplomatik çevrelerle, lobilerin dikkatler bu anlamda Washington D.C’ye, Obama yönetimine çevrilmiş bulunuyor. Obama’yla ahbaplığı iyi olan Harper’ın bu çıkışına eğer Amerikalı dostlarından ters yanıt gelirse tüm ilişkilerin geçici olarak zedeleneceğini gören sermaye çevreleriyse, ABD-Kanada ticaretine bugünlerde sakınımlı yaklaşıyor. Konuya ait Wall Street Journal başta olmak üzere birçok ekonomi ve uluslararası siyaset yazarı yer verince dikkatler, başkentlere, yani hem Washington’a hem de Tel-Aviv’le Ottowa’ya çevrildi.

1556860cookie-checkKanada, İsrail kartına oynuyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.