Kanal İstanbul’un ÇED raporunu hazırlayan şirket rüşvetten ceza almış

Kanal İstanbul Projesi’nin ÇED raporunu hazırlayan şirketle ilgili dikkat çeken bir detay ortaya çıktı.

Kanal İstanbul’un ÇED raporunu hazırlayan Çınar Mühendislik Şirketi’nin sahibi Selahittin Hacıömeroğlu’nun, BOTAŞ davasında rüşvet verdiği gerekçesiyle 3 yıl 4 ay hapis cezası aldığı orta çıktı.

Raporu hazırlayan Çınar Mühendislik Şirketi’nin sahibi Selahittin Hacıömeroğlu’nun, rüşvet vermek suçundan 3 yıl 4 ay hapis cezası aldığı orta çıktı.

Gazeteci İsmail Saymaz’ın Twitter’dan paylaştığı dava dosyasındaki belgelere göre, 13 ay tutuklu kalan Selahittin Hacıömeroğlu, 30.03.2016 tarihli Tuz Gölü Projesi Uluslararası Çevre Danışmanlık İhalesi’nde iki görevliye yüzde bir rüşvet verdi. Dava dosyasında konu hakkında şu tespitler yapıldı:

“Sanıklar Ethem Tozlu ve Hasan Turgay tarafından Çınar mühendislik Danışmanlık ve Proje Hiz. Ltd. Şti. isimli firmaya verilmesi karşılığında firma yetkilisi sanık Selahittin Hacıömeroğlu ile rüşvet anlaşması yapılması ve bu kapsamda sanıklarca BOTAŞ tarafından yapılan dosya incelemesi sırasında bu ihalenin yüzde 1 rüşvet karşılığında işbirliği içinde oldukları firmaya verilmesi için faaliyette bulunulduğu ve bu firmaya en yüksek teknik puanın verildiği” kaydedildi.

Selahittin Hacıömeroğlu’nun diğer bir sanık Ethem Tozlu’yla bağlantı kurarak, Dokay Mühendislik Şirketi’ni ikinci sıraya konmasını istediği ve yapılan telefon görüşmelerinde Ethem Tozlu’nun, Selahittin Hacıömeroğlu’ndan harçlık adı altında rüşvet istediği de tespit edildi.

Yargıtay’ın bozduğu ilk derece mahkemesinin gerekçeli kararında, şirketin teknik puanının artırılarak ihalenin alınmasının sağlandığı belirtildi. Kararda ayrıca, ihaleyi değerlendirme komitesi üyelerinin Selahittin Hacıömer’e bazı belgelerin eksik olduğunu ve nasıl tamamlanacağının bilgisini verdiği ve belgelerin usulsüz olarak tamamlandığı ifade edildi.

2369990cookie-checkKanal İstanbul’un ÇED raporunu hazırlayan şirket rüşvetten ceza almış

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.