Kanserden korunmanın 5 yolu

Hem dünyada hem de Türkiye’de görülme sıklığı her geçen gün artan kanserden korunmanın 5 yolu olduğunu belirten Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Aziz Yazar, o önlemleri şöyle sıraladı:

SİGARA İÇMEYİN, BAŞLADIYSANIZ BIRAKIN
“Birçok kanser türünün gelişmesinde sigaranın rolü olduğu bilimsel araştırmalarla da tespit edildi. Bu nedenle kesinlikle içilmemeli, sigara içilen ortamdan uzak durulmalı. İçen kişiler de bırakmanın yollarını aramalı, bu konuda kararlı olmalı.

BEYAZ ETİ ÇOK, KIRMIZI ETİ AZ TÜKETİN
Sebze-meyve ağırlıklı, tercihen beyaz etten ilk planda balık, ardından tavuk olan bir seçimle protein alınmasını öneriyoruz. Kırmızı et tamamen yasak demiyoruz ama haftada iki porsiyonu geçmemek gerektiğini söylüyoruz. Etler mümkün olduğunca fırında ızgara, haşlama, buğulama olarak pişirilmeli. Kızartma tercihi az olmalı.

ŞİŞMANLIK KANSER RİSKİNİ ARTTIRIYOR
Şişmanlığın kadınlarda rahim, yumurtalık, meme kanseri ve kalınbağırsak kanserini artırıcı rolü olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış durumda.

SPOR YAPIN
Düzenli spor yapmak iştahın kontrolünü, vücuttaki stresin azaltılmasını, toksik maddelerin uzaklaştırılmasını, genel olarak sağlığın korunmasını, zararlı alışkanlıklardan uzak durmayı, kilonun korunmasını sağlıyor. Bu nedenle sporu ceza olarak görmeyin, seveceğiniz bir spor mutlaka vardır. Hiçbir şey yapamıyorsanız haftada 3-4 gün, orta tempoda 45 dakikalık yürüyüşler yapmaya çalışın.

STRES BAĞIŞIKLIĞI DÜŞÜRÜYOR, İZİN VERMEYİN
Stresin direkt kanser yaptığıyla ilgili bir veri bulunmuyor ancak stres bağışıklık sistemini bozuyor, bu da bazı kanser türlerinin ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir. Aynı şekilde cep telefonlarıyla ilgili kanseri artırdığına yönelik net bir sonuç yoksa da, telefonla mümkün olduğunda uzun süre konuşulmaması önem taşıyor. Uzun vadeli bilimsel araştırma sonuçları çıkıncaya kadar, uzun süre telefonla konuşmak zorunda olanların kulaklık kullanmaları doğru bir yaklaşım olacaktır.”

775160cookie-checkKanserden korunmanın 5 yolu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.