KAPİTALİZM HER KOŞULDA YAŞAMANIN YOLUNU BULUYOR

DİCLE SEVİM SERTKAYA – Birleşik Krallık’da Covid salgınından dolayı acil ihtiyaç sayılan gıda dışında yüz-yüze satış yapan iş yerleri uzun süre kapalı kaldı. Bu sürecde gıda satışı yapanlar da karlarını katlayarak artırdı. 600’den fazla şubesi ile en büyükler listesinde 3. sırada olan Amerikalı Walmart grubuna ait ASDA da onlardan biri.

İnşaat ve dekorasyon malzemesi satan büyük zincirlerden B&Q da kısıtlamalardan ve halkın alış veriş alışkanlıklarındaki değişimden dolayı tam kapasite çalışamayanlardan. Covid’in öyle kısa zamanda gidici olmadığını bildiklerinden olsa gerek uzun vadeli çözüm arayışına girmişler bile…

Halkın, gıda ihtiyacı için süpermarketlere gitmek zorunda olduğunu bilen B&Q, bu kitleye ulaşmak için ASDA çatısı altında şubeler açıyor…

Yeni konsepti “Shop in shop” olan B&Q, geçtiğimiz aylarda deneme amaçlı ilk iki şubesini; Dagenham ve Sheffield’de açmıştı. Buralardaki satışlar memnun etmiş olacak ki yeni sistemi tüm ülkede uygulamaya koyuyor.

B&Q yetkilisi Chris Bargate “…Yaşam ve alış veriş alışkanlıklarını yeni şartlara adapte etmeye devam eden halka yakın olmak, işlerini kolaylaştırmak istiyoruz. Biliyoruz ki insanlar ihtiyaçlarını bir merkezden alıp hemen eve dönmek istiyor. ASDA ile ortaklığımız sayesinde ürünlerimize ulaşmak artık çok daha kolay…” derken aslında, siz bize gelmezseniz biz size geliriz diyor.

ASDA’ların girişlerinde artık B&Q olacak… Yani süt veya ekmek almaya gittiğiniz marketten, elinde inşaat malzemeleri veya boyalarla çıkan birini görürseniz şaşırmayın.

B&Q’nun kendi devasa mağazaları varken ASDA çatısı altında küçük satış noktalarına tıkılmasının bir mantığı var elbette…

Bir yandan mevcut şartlara uyak uydurmaya çalışırken bir yanda da iş sözleşmeli işçilerden kurtulma hazırlığı yaptığı kesin. İş ilanları da gösteriyor ki, B&Q yeni konseptinde mevcut personeli istihdam etmek yerine yeni personel almayı tercih etmiş. Tam kapasite çalışamadığı için büyük mağazaları kapanacak olursa binlerce çalışanı tazminatsız işten atacak.  Denediği ve şimdi tüm ülkede uygulamaya koyacağı model ile B&Q “yeni normal” koşullara yumuşak geçiş yapma hazırlığında.

İşçi sınıfının direnerek elde ettiği tüm kazanımlar iş sözleşmeleri ile güvence altında. Covid ve yeni konsepti sayesinde, B&Q bir yandan işçi sınıfının direnerek elde ettiği haklara sahip kontratlı işçiler ve tazminatlarından kurtulacak, öbür yandan yeni işçileri “yoksulluk ücreti” denilen “sıfır saat sözleşmesi”ne (Zero hours contract) mahkum edecek.

Her koşulda kazanan yine kapitalizm olacak…

2493140cookie-checkKAPİTALİZM HER KOŞULDA YAŞAMANIN YOLUNU BULUYOR

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.