Karşı Deklarasyon bağlayıcı belge oluyor…

İngiltere adına Dışişleri Bakanı Straw’un yapacağı açılış konuşma metninin AB’nin karşı deklarasyonunu da içereceği belirtildi. Böylece deklarasyonda Türkiye’den gayri resmi istenilenler AB’nin resmi dökümanı haline gelmiş olacak…


Konuşmanın taslak metninde “Ankara Anlaşması’nın uyarlanmasına ilişkin protokolün uygulanmasına özel bir önem atfedilecektir” ifadesi yer alıyor. 25 üye ülkenin onayıyla şekillenen konuşmanın içeriği ve konuşmada atıfda bulunulan unsurlar Türkiye açısından bağlayıcı olma özelliği taşıyor.


Diplomatik kaynaklar Avusturya, Fransa ve Yunanistan’ın konuşmanın sertleştirilmesi yönünde istekte bulunduğunu belirtiyor. Taslak metinde müzakerelerin 25 üye ile Türkiye arasında yürütüleceğine ve bu ülkeler arasında Güney Kıbrıs’ın da yer aldığına dikkat çekiyor. Konuşma metninde ayrıca ikili ilişkilerde süren sorunlara çözüm bulunması ve ilişkilerin iyileştirilmesi gerektiğine vurgu yapılıyor.


“LİMANLARI AÇIN”
Avrupa Komisyonu’nun Ulaştırmadan Sorumlu Üyesi Jacques Barrot, Türkiye’yi Rum gemilerine uyguladığı kısıtlamalar konusunda uyardı. Barrot, “Türkiye tavrını değiştirmezse müzakereler sırasında taşımacılık dosyası açılmaz” dedi.


Güney Kıbrıs’ta yapılan Denizcilik Konferansı’na katılan Barrot, “Gümrük Birliği’nden bahsettiğimiz zaman, malların hiçbir engelle karşılaşmadan ulaştırılmasını kastediyoruz” diye konuştu. Barrot, bu kuralın Türkiye tarafından kabul edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.


KARŞI DEKLARASYONDA İSTENİLENLER
AB Daimi Temsilcileri Komitesi, Kıbrıs karşı deklarasyonunu 21 eylülde onaylamıştı. Deklarasyonda, Türkiye’nin Kıbrıs Rum Kesimi’ni müzakere sürecinde tanıması gerektiğine vurgu yapılıyor. Metinde ayrıca, Türkiye’ye liman ve havaalanlarını müzakere sürecinde Rumlara açması çağrısı da yapılıyor ve 1 mayıs 2004’ten itibaren AB üyesi olan ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, uluslararası hukuk çerçevesinde devlet olarak tanındığı kaydediliyor.


Karşı deklarasyonda, Türkiye’nin tüm AB üyesi ülkeler ile arasındaki ilişkileri en kısa sürede ve hukuki olarak normalleştirmesi beklentisine yer veriliyor. Metinde Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde, 3 ekimde resmen başlaması öngörülen tam üyelik müzakerelerinde ilgili başlıkların açılmayacağı mesajı veriliyor. 


______________


İMAJ: Başbakan Tayyip Erdogğan ve KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat (Açık Gazete notu: Açık Gazete’nin ürettiği imajlar başka yayın organlarınca kullanılırken Açık Gazete imzasının silinmemesi rica olunur)

1024910cookie-checkKarşı Deklarasyon bağlayıcı belge oluyor…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.