‘Kararın tanınması mümkün değil’

Cumhurbaşkanlığı ve partiler, İngiliz İstinaf Mahkemesi’nin ATAD gibi Kıbrıs’taki gerçekleri dikkate almayarak bir karar üretmesi durumunda, müzakere sürecinin bir daha düzeltilmesi mümkün olmayacak şekilde zedeleneceği uyarısında da bulundu.

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın, UBP, CTP, DP, ÖRP ve TDP başkan ve temsilcileriyle Cumhurbaşkanlığı’ndaki toplantısı saat 14.20’de tamamlandı. Toplantının ardından ulaşılan ortak noktaları, Cumhurbaşkanı Talat, basına açıkladı. Açıklamadan sonra soru kabul edilmedi, siyasi parti başkanları da herhangi bir yorum yapmadı.

“CİDDİ HATA..KABUL EDİLMESİ ASLA MÜMKÜN DEĞİL”

Cumhurbaşkanı Talat’ın açıklaması aynen şöyle:

“Bugün, Mecliste temsil edilen siyasi partilerimizle yaptığımız değerlendirmede ulaştığımız ortak noktalar şunlardır:
ATAD, 28 Nisan 2009 tarihinde almış olduğu kararda, Orams davasının iki özel kişi arasındaki bir özel hukuk davasından ibaretmiş gibi değerlendirmek ve Kıbrıs’ın iki yanında iki ayrı hukukun yürürlükte olduğunu dikkate almamış olmak suretiyle ciddi bir hata yapmıştır. Kıbrıs’taki olağandışı durumu görmezden gelen bu kararın kabul edilmesi asla mümkün değildir.

“ŞU ANKİ SÜRECE DE CİDDİ ZARAR VERDİ”

ATAD’ın bu kararı, Kıbrıs’ta şu anda devam etmekte olan müzakere sürecine de ciddi bir zarar vermiştir. Bu kararla henüz sonuçlanmamış olan Orams davasındaki hukuki süreçte son noktayı koyacak olan İngiliz İstinaf Mahkemesi’nin ATAD’ın yaptığı şekilde Kıbrıs’taki gerçekleri dikkate almayarak bir karar üretmesi durumunda, müzakere süreci bir daha düzeltilmesi mümkün olmayan bir şekilde zedelenecektir.

Bir kez daha vurgulamak isteriz ki Kıbrıs’ta mülkiyet sorununun Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümünden kopartılarak bireylerin birbirlerine açtığı davalar yoluyla çözümlenmesi yönündeki girişimler iki taraf arasındaki ilişkileri zedelemekte ve bu durum müzakere masasını da olumsuz etkilemektedir.

“BİREYSEL TERCİHLERİ DİKKATE ALAN YÖNTEMLER KABUL EDİLMEYECEK”

Uluslararası kamuoyu, BM, AB ve Kıbrıs Rum tarafı bilmelidir ki, Kıbrıs’ta mülkiyet sorununun çözümü konusunda sadece bireysel tercihler dikkate alınarak ve iki kesimlilik ilkesi sulandırılarak üretilecek yöntemleri, Kıbrıs Türk tarafı hiçbir hal ve şartta kabul etmeyecektir.

“YAKIN TAKİPÇİSİYİZ”

Kıbrıs Türk halkı ve KKTC’de taşınmaz mal sahibi olan AB üyesi ülke vatandaşları bilmelidir ki, Cumhurbaşkanlığı ve KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen tüm siyasi partiler bu konunun yakın takipçisi olacaklar ve halkımızın esenliğinin ve haklarının korunması için gerekli her türlü önlemi birlik ve beraberlik içerisinde almaktan çekinmeyeceklerdir.”

1201300cookie-check‘Kararın tanınması mümkün değil’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.