KARDA KALAN İZ

Gazeteci Ali Koçak ikinci kitabı Karda Kalan İz’i çıktı… Ali Koçak’ın adını duymasanız da haberlerini mutlaka okumuşsunuzdur. O Bosna Savaşı’nı izleyen bir kaç Türk gazeteciden birisiydi. Savaşın, soğuğun, açlığın tanığı oldu. Çocuk ölümleri gördü. Esir düştü. Mahsur kaldı… Onun imzasız ajans haberleriyle savaşı izledik…

Açık Gazete Ankara Temsilciliği’ni de üslenen Koçak şimdi birikimlerini yeni gazeteci adaylarına aktarmaya çalışıyor. Bir de yaşadıklarını savaşsız bir dünya kurulurken  belki tuğla olur diye kitaplara aktarıyor…

Ali Koçak’ın kaleminden Karda Kalan İz’in önsüzü şöyle:

“Neden buradayım? Meslek Hırsı mı? Yoksa daha ideal bir nedeni mi var? İnsanlığa hizmet falan gibi. Ulusal çıkarlar, deneyim, tarihe tanıklık etmek, para. Acaba hangisi içinde bulunduğum durumu anlamlı kılabilir. Günlerdir düşünüyorum. Direnebilmem için bulmam lazım. İnsan, inancını yitirince mücadele de edemiyor. Artık ne ile mücadele edeceğimi de bilemiyorum…

Bunca yanlışın içinde nerede yanlış yaptığımı bulamıyorum. O kadar önemsizim ki, yıkıcılığım, saldırganlığım, ahlaksızlığım, ihanetim,  korkaklığım, kırılganlığım anlam taşımıyor.

Bulunduğum durumu ne değiştirmek istiyorum ne de başka bir nokta görebiliyorum…

Soru Neden Öykü, anı değil?

İnsan anlatır ve aslında herkesin anlatacak hikayeleri ve anlattığı bir dili vardır. Bu sadece yazı ya da söz de değildir. Neden kurgusal bir dil seçtim de yaşadığım zannedilen olayları bir anı olarak anlatmadım. İşin aslı bu anlatılanları ben yaşamadım. Bir gerçeklik duygusu yaratıyorsa kurgusal dilin başarısıdır. Ama illa bir tarafından benle ilişkilendirilmek istenirse bu öykülere yaşadıklarım değil de kabuslarım diyebilirim. Uyandığımda hatırladıklarım. Ama zamanın bu kesitinde savaş hepimizin kabusu değil mi.

Umarım insan yani biz anlaşmazlıklarımızı çözebilmek için başka araçlar bulur ve savaşı tarihte hatırlanan bir gerçeklik durumuna getiririz.”

Karda Kalan İz’de yer alan yayıncının tanıtım yazısı ise şöyle:

“Birbirlerine öldürmek için öldürmek için saldıran bu insanların arasında ne anlatılabilir diki, hayata ilşkin bütün kavramlar anlamsızdı. Savaş varolmak içn değil, yok etmek için yapılan bir mücadeleydi. Patlamalat ve yaralanan insanların çığlıkları birbirine karışıyordu. Bense parmağımı makinenin deklanşöründen çekmeden sürekli  anın fotoğrafını çekiyordum.”

Yer: Bosna. Mevsim: Kış. Savaş muhabiri-gazeteci Ali Koçak, tanığı olduğu savaşı, 360 derecelik bakış açısıyla öykülerinde yaşatıyor. Gücünü gerçekliğinden alan öykülerde yazar, derinlikli gözlemleri, duyarlı kalemiyle unutulmaması gereken acıları paylaşmak istiyor, bütün insanlarla.”

AÇIK GAZETE

1090110cookie-checkKARDA KALAN İZ

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.