Kartal’da imar affı gerçeği: Afet değil ihmal!

Kartal’da arama kurtarma çalışmaları sürerken çöken binada ihmal izleri ortaya çıktı. İstanbul Kartal’da, bazı katları kaçak olan binanın çökmesinin ardından arama kurtarma çalışmaları devam etti. Önceki geceden bu yana, iki kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı.

Gece saatlerinde enkazdan 1.5 yaşındaki Eylül Dervişoğlu’nun cansız bedeni çıkarılırken, sabaha karşı bir kişinin daha cenazesine ulaşıldı.

Çöken binada şimdiye kadar yaşamını yitirenlerin sayısı 21’e yükseldi, yaralı çıkarılan yurttaşların sayısı ise 14.

Kartal’da çöken binanın enkazını ziyaret eden AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, “Buradan almamız gereken birçok ders var” dedi ancak binaya kaçak kat izni verenin AKP’li Mehmet Sekmen olduğunu ‘unuttu’. Çöken binanın sahipleriyle hemşehri olan Sekmen, o dönemde Refah Partisi’nden seçilmiş ve Kartal Belediye Başkanlığı görevini yürütüyordu.

Erdoğan’ın konuşmasında şu ifadeleri kullanması dikkat çekti: “Ranta yönelik, para kazanmaya yönelik kaçak yapılan bu işlerle, şu anda tabii bu bölgede çok ciddi bir sıkıntıyı yaşadık.

Buna artık ben afet demeyeceğim; çünkü bu bir afet değil. Bütün o bölgeyi şu an incelemeye almış durumdayız. Açık söylüyorum, net söylüyorum; buralarda oturulması uygun değildir kanaati oluştuğu takdirde, biz burada, ‘Acaba müsaade eder misiniz filan’ demeyeceğiz, kentsel dönüşüm değişimi kesinlikle uygulayacağız. Ranta yönelik kaçak yapılar yüzünden bu olaylar yaşandı.”

‘İMAR AFFI GERİ ÇEKİLMELİ’

Erdoğan’ın sözlerini BirGün’e değerlendiren TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Akif Burak Atlar, şunları söyledi: “Bu facia, elbette bir afet değil, bir ihmaldir.

İstanbul’un kaçak yapı stoğu ve barındırdığı riskler ortada. 1999 depremi üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen hâlâ imar barışı gibi popülist uygulamalarla kaçak yapılar teşvik ediliyor, toplumun can ve mal güvenliği siyasi hesaplarla riske atılıyor.

İmar Barışı’yla birlikte yapı ruhsatlarında mühendis imzalarının bulunma zorunluluğunun da kaldırıldığını hatırlatmak lazım. Yeni facialar yaşanmadan İmar Barışı uygulaması geri çekilmeli, yapı kayıt belgeleri askıya alınmalıdır.”

DENİZ KUMUNDAN YAPILMIŞ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da enkazda incelemelerde bulundu. Soylu, ölü sayısının 18’e çıktığını duyurdu. Kurum ise 10 binayı güvenlik gerekçesiyle boşalttıklarını belirterek, binanın yapımında deniz kumu kullanıldığını açıkladı. Kurum ayrıca, “Ruhsatta bu bina üç katlı” dedi.

Öte yandan çöken binada can veren Alemdar ailesinden 9 kişi, son yolculuğuna uğurlandı. Aile yakınları, Pendik 15 Temmuz Şehitler Camii’nde cenazelerin başında gözyaşı döktü.

***

İMAR AFFI FACİALARIN ÖNÜNÜ AÇTI
Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) çöken binaya ilişkin bir açıklama yayımladı:“İstanbul’un yapı stoku göz önüe alındığında mühendislik hizmeti almayan, Kartal’dakine benzer pek çok bina bulunmaktadır. Bu binaların yapı kayıt belgesi alması, bu tür faciaların ileride de yaşanacağına işarettir.”

***

MEHMET SEKMEN KİMDİR?
Mehmet Sekmen’in döneminde, çöken Yeşilyurt Apartmanı ile ilgili çok sayıda başvuru yapıldı.1989 yılında Refah Partisi Kartal İlçe Başkanı alan Sekmen, 1992 yılında Samandıra Belediye Başkanı, 1994 yılında Kartal Belediye Başkanı oldu. 1999 yılında ise tekrardan Kartal’da başkan seçildi.

2002 yılında AKP’den milletvekili oldu. 2007’de ikinci kez seçilen ve hakkında çok sayıda yolsuzluk iddiası bulunan Sekmen, 2014 yılında AKP’den Erzurum Belediye Başkanı seçildi. 31 Mart seçimleri için AKP’nin Erzurum adayı.

2271490cookie-checkKartal’da imar affı gerçeği: Afet değil ihmal!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.