Kaş-Kekova ÖÇK Bölgesi 15 bin dekar genişletildi

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Bünyesinde önemli doğal ve kültürel mirası barındıran Antalya’daki Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin sınırları, alanda yapılan yeni biyolojik çeşitlilik araştırmasının ardından genişletildi…

Antalya’nın Demre ve Kaş ilçeleri sınırlarında bulunan Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇK) sınırları 15 bin dekar genişletildi. 2018-2019 yıllarında bölgede yürütülen Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesi kapsamında, Kaş İnceburun ile Boğazcık Mahallesi arasındaki bölge ile Demre’deki Çayağzı bölgesinin batısındaki alanda biyoçeşitlilik açısından 11 ayrı hassas doğal yaşam alanı tespit edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre Kaş-Kekova ÖÇK alanına 15,18 kilometrekarelik (15 bin dekar) yeni alan eklendi. 25 Haziran 2021’de Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 257,83 kilometrekare olan Kaş-Kekova ÖÇK Bölgesi’nin sınırları 271,52 kilometrekareye çıkarıldı. Bölgedeki doğal sit alanları ile bütünleşik şekilde genişletilen ÖÇKB alanına dâhil edilen yeni alanların önemli bir bölümü, Demre Çayağzı’nın batısında yer alıyor.

ÜÇ AYRI İKLİM KUŞAĞINDAKİ BİYOÇEŞİTLİLK CENNETİ: TÜRKİYE

Üç ayrı iklim kuşağının etkisinde olan Türkiye, biyolojik çeşitlilik açısından oldukça zengin. Ancak hızlı kentleşme, enerji, madenciliğin yanı sıra ulaşım ve turizm projelerinin de artması doğal alanlar için tehdit oluşturuyor. Bu tehdidin önüne geçilebilmesi için bütüncül arazi planlamasının tamamlanmasının yanında tescilli korunan alanların da artırılması, yapılması gerekenlerin başında geliyor. Türkiye’nin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler (BM) Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi, gen kaynakları ve biyolojik çeşitliliğin insan kaynaklı faaliyetlerden zarar görmesinin engellemeyi hedefliyor.

KAŞ-KEKOVA ÖÇK BÖLGESİNİN ALANI GENİŞLETİLDİ

Son yıllarda kaçak ve plansız yapılaşma ile gündeme gelen Antalya’nın Kaş ilçesi ile kentin önemli doğal ve tarihi alanlarını barındıran Demre ilçesi sınırlarında bulunan Kaş-Kekova ÖÇK Bölgesi için önemli bir adım atıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesindeki Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nce 2018-2019 yılları arasında bölgede yürütülen biyolojik çeşitlilik araştırması kapsamında 11 hassas nitelikte doğal yaşam alanı tespit edildi. Bunun üzerinde yeni tespit edilen hassas alanlar, bölgedeki doğal sit alanları ile de bütünleşik şekilde ele alınarak Kaş-Kekova ÖÇK Bölgesi sınırlarına dâhil edildi.

ÖÇK BÖLGESİNE 15 BİN DEKARLIK YENİ ALAN EKLENDİ

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre yapılan revize çalışması ile Kaş-Kekova ÖÇK Bölgesi’ne 15,18 kilometrekarelik (15 bin dekar) yeni alan eklendi. Yapılan bu değişiklik ile 257,83 kilometrekare olan Kaş-Kekova ÖÇK Bölgesi’nin sınırları, 271,52 kilometrekareye çıkarıldı. Söz konusu değişiklik, 25 Haziran 2021’de Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe girdi.

DEMRE ÇAYAĞZININ BATI KESİMLERİ ÖÇK ALANINA DÂHİL EDİLDİ

Kaş-Kekova ÖÇK Bölgesi sınırlarına dâhil edilen alanın önemli bir kısmı, 1. Derece doğal sit alanı statüsünde bulunan ve içinde arkeolojik mirası da barındıran Demre Çayağzı bölgesinin batı kesiminde yer alıyor. Alanda tespit edilen endemik türler arasında Gül papatya (Anthemis rosea subsp. carnea)ve  Kara akrep (Protoiurus kraepelin) de bulunuyor.

KORUNAN ALANDA DOĞAL VE KÜLTÜREL MİRAS İÇİÇE

Girintili çıkıntılı koylarıyla Galiçya tipi kıyı olarak anılan Kaş-Kekova ÖÇK Bölgesi, Kaş Limanağzı bölgesi ile Demre Çayağzı arasındaki bölgede denizel ve karasal biyoçeşitlik alanları ile Kekova Adası, Simena (Kale), Teimussa, Aperlai ve Apollonia gibi çok sayıda antik yerleşimi barındırıyor.

KAŞ’IN DOĞUSU, DEMRE’NİN BATISINDAKİ BÖLGEYİ KAPSIYOR

Yeniden belirlenen ÖÇK sınırları, Kaş’a bağlı Sahil Bayındır, Belenli, Boğazcık ve Sahil Kılınçlı köylerinin kıyı kesimleri ile Demre’ye bağlı Üçağız, Çevreli, Kapaklı ve Yavu köyleri ile sahile uzanan doğu bölgesine uzanıyor.

KARA VE İÇ SULARDA YÜZDE 17, KIYI VE DENİZDE YÜZDE 10 HEDEFİ

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü yetkililerinin konuyla ilgili değerlendirmesinde, Kaş-Kekova ÖÇK Bölgesindeki koruma ve izleme çalışmalarının devam ettiği kaydedildi. Değerlendirmede ayrıca Türkiye’nin taraf olduğu Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi doğrultusunda ülkedeki korunan alanların kara ve iç sularda yüzde 17, kıyı ve deniz alanlarında ise yüzde 10 oranında artırılmasının hedeflendiği belirtildi.

BUGÜNE KADAR İYİ KORUNMUŞ ÖÇK ALANLARINDAN BİRİ

Kaş-Kekova ÖÇK Bölgesi sınırları içinde büyük ölçüde doğal ve arkeolojik sit alanları da yer aldığı için alan bugüne kadar Türkiye’de en iyi korunabilmiş bölgelerin başında geliyor. Ancak son yıllarda Kaş sınırlarındaki Fakdere Koyu başta olmak üzere, İnönü ve Sısla (Sislidamlar) koyları gibi kimi bölgelerde yapılaşma baskısı görülüyor. Tekne turları, seracılık, otel ve pansiyonculuk ile çeşitli turizm aktivitelerinin yapıldığı bölgede son yıllarda kamu ve sivil toplum işbirliği ile koruma projeleri yürütülüyor.

2527060cookie-checkKaş-Kekova ÖÇK Bölgesi 15 bin dekar genişletildi
Önceki haberDemokrasiyi ve barışı savunmak, kamusal hizmetleri ve KESK’i savunmaktır!
Sonraki haberDAY MER festivali başladı
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.