Kaş Marina’ya otel talebine belediye meclisinden ret yanıtı!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Kaş Marinada otel yapmak için imar değişikliği talep edilmesine belediye meclisinden ret çıktı…

Antalya’nın Kaş ilçesinde bulunan ve Makyol firması tarafından işletilen Kaş Marina’da yapı yoğunluğunu yüzde 100 artıracak imar planı değişikliği talebine Kaş Belediye Meclisinden red yanıtı çıktı. Geçtiğimiz ay plan değişikliği talebi hakkında Kaş Belediyesi’nden görüş talep edilmiş, Aralık (2020) ayı Meclis toplantısında gündeme alınan konu imar komisyonuna havale edilmişti. Konuyu değerlendiren imar komisyonu, iki kat emsal artışı ve yapı yoğunluğu getiren imar değişikliği talebini reddetti. Kaş Belediye Meclisi ise 5 Ocak’ta yapılan toplantıda imar komisyonunun red kararını dört siyasi partinin de ortak görüşüyle oy birliği ile onayladı. Böylece Kaş Marina’daki yapı yoğunluğunu artırarak mevcut sosyal tesislerin otel kullanımına dönüştürülmesini öngöre imar planı değişikliği talebine Kaş Belediyesi tarafından olumsuz görüş verildi.

Kaş Marina yap işlet devret (YİD) modeliyle Makyol firması tarafından inşa edildi. İnşaat çalışmaları 2011’de tamamlanan yaklaşık 450 yat bağlama kapasiteli marinada restoranlar, market, yat kulübü, otel, spor üniteleri ve sosyal tesisler ile mağazalar bulunuyor. 25 Nisan 2011’de Bakanlık tarafından kabul işlemi yapılan ve işletme hakkı 25 yıllığına Makyol bünyesindeki Makmarin Kaş Marina İşletmeciliği Tur. ve Tic. A.Ş’ne verilen Kaş Marina’ya aynı yıl Koç Grubu şirketlerinden Setur da ortak olmuştu.

İŞLETMECİ FİRMA MEVCUT YAPILAŞMAYI YETERSİZ BULDU

İşletmeci firma, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Nisan 2013’te Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik’te yaptığı değişikliği dayanarak imar değişikliği talep ediyor. Plan değişikliği talebinin gerekçesi ise mevcut imar planındaki öngörülen 0.05 emsal hakkının yetersiz olduğu iddiası.

KAŞ BELEDİYESİNDEN GÖRÜŞ TALEP EDİLMİŞTİ

İmar planı değişikliği talebine göre 208 bin metrekarelik kullanım alanı olan Marinadaki yapılaşma emsal oranında ve kat sayısında artış öngörülürken yapı yoğunluğun da yüzde 100 artırılması planlanıyor. Ayrıca mevcutta sosyal tesis olarak kullanılan yapıların da otel kullanımına dönüştürülmesi talep ediliyor. İşletmeci firma tarafından hazırlanan plan teklifi hakkında görüşü istenen Kaş Belediyesi konuyu 1 Aralık 2020 tarihinde yapılan meclis toplantısında gündemine alarak ayrıntıların incelenmesi için imar komisyonuna havale etmişti.

Kaş Marina

‘PLAN DEĞİŞİKLİĞİ TALEBİ OTEL İNŞAATI ANLAMINA GELİYOR’

Kaş Bucak Denizi Mevkii’nde yer alan marina denizin doldurulmasıyla inşa edilmişti. Plan değişikliği marina için tahsis edilen alanda kara alanının 2198 metrekare daha genişletilerek yapılaşma alanına dâhil edilmesini de içeriyor. Şehir ve Bölge Plancısı Prof. Dr. Mehmet Tunçer, imar planı değişikliği talebinin Kaş Marina’da yaklaşık 6 bin 400 metrekarelik inşaat alanına sahip, 2 kat artı çatı katı olan büyük bir otel inşaatı anlamına geldiğini dile getirmişti.

İMAR KOMİSYONU REDDETTİ, BELEDİYE MECLİSİ ONAYLADI

Yeni yılın ilk meclis toplantısında konuyu yeniden gündemine alan Kaş Belediye Meclisi, 5 Ocak 2021 günü yapılan ve sosyal medyadan da canlı olarak yayınlanan toplantıda marinadaki yapı yoğunluğunu iki kat artıran plan değişikliği talebiyle ilgili imar komisyonunun özet raporu okundu. Kaş Belediyesi İmar Komisyonu, kamuya ait olan kıyı alanının kamunun kullanımına açık alanlar oluşturularak planlanması gerektiğini belirterek, yüzde 5 olan emsal oranını yüzde 10’a çıkaran ve otel yapımını öngören plan değişikliği talebine red karar verdi. Komisyon raporunu olduğu gibi kabul eden Kaş Belediye Meclisi, AKP, CHP, MHP ve İYİ Partili meclis üyelerinin oylarıyla reddedildi.

2482830cookie-checkKaş Marina’ya otel talebine belediye meclisinden ret yanıtı!
Önceki haberCDU’dan Ülkücü Hareket açıklaması
Sonraki haberDostlarımdan paha biçilmez kitaplar
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.