Kaş’ta sit alanı İnceboğaz’ı işgal eden yapılar yıkıldı

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Kaş Çukurbağ Yarımadası’nda bulunan İnceboğaz Plajında yıllardır sit alanı statüsündeki orman arazisine ve kıyıya yayılan işgaller yıkılarak kaldırıldı…

Antalya’nın Kaş ilçesinde doğal sit alanı statüsündeki İnceboğaz Mevkii’ndeki plaj işletmesi ve buna bağlı yapılar belediye ekipleri tarafından yıkıldı. Kaş Belediyesi’nin bir önceki yönetimi döneminde Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan kiraladığı alan, belediye yönetimi tarafından özel bir işletmeciye kiraya verilmişti. Kaş Belediyesinin geçtiğimiz Mayıs ayında süresi dolduğu öne sürülen kira sözleşmesini yenilemediği belirtilirken, Kaş Kaymakamlığı da 28 Haziran’da alandaki işgallerin tahliye edilmesi kararı aldı. Bunun ardından doğal sit alanı statüsündeki koy ve çevresine yayılan işgaller bugün alana gelen kamu görevlileri eşliğinde Kaş Belediyesine ait iş makinesi tarafından yıkılarak kaldırıldı. 3091 sayılı Kanun uyarınca alınan kararın ardından güvenlik önlemi eşliğinde 1 cafe, 4 adet bungalov, 1 kamelya, demir iskele ve lojman ile çeşitli yapıların yıkıldığı belirtildi.

Kaş Çukurbağ Yarımadası’nda bulunan İnceboğaz plajı, yıllar önce ilçe halkının ve ziyaretçilerin havlusunu alıp denizle buluştuğu bir alandı. Ancak önceki Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer döneminde Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan kiralanan İnceboğaz, belediye tarafından da bir başka işletmeciye kiralandı. Alanın statüsü gereği 6 metrekarelik büfe izni bulunan bölgede Ocak 2016’dan itibaren yapılaşma işgali başladı. Doğal sit alanı olan kıyıdaki kayalıkların üzerine demir iskele kurularak şezlonglar yerleştirildi. Ormana ait arazide ise bungalov, cafe ve çeşitli yapılar inşa edildi.

CUMHURBAŞKANI KARARI İLE 2019’DA YENİDEN TESCİLLENDİ

Daha önce 3. Derece doğal sit alanı olarak koruma altında bulunan bölge, 7 Aralık 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı Kararı ile ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak yeniden tescillenmişti.

İNCEBOĞAZ’I İŞGAL EDEN YAPILAR YIKILDI

İnceboğaz Mevkii’ndeki 44 ada 1 parsel ile yabani zeytinlik vasfındaki ormana ait 206 ada 27 parsellerde yer alan yapılaşmalar ‘işgal’ olarak nitelendirilerek bugün yıkıldı. Kaş Kaymakamlığı’nın kamuya ait arazilerdeki işgallerin kaldırılmasıyla ilgili aldığı tahliye kararının ardından Kaş Belediyesi, Kaş Orman İşletme Müdürlüğü ve ilgili kamu kurumlarının ekipleri güvenlik önlemleri eşliğinde alana gelerek yıkım işlemini gerçekleştirdi. Bu kapsamda İnceboğaz’da bulunan 4 adet bungalov, 1 kamelya, demir iskele ve lojman ile çeşitli yapılar yıkılarak kaldırıldı.

KAŞ KAYMAKAMLIĞI TAHLİYE KARARI ALMIŞTI

Doğal sit alanında kalan kamuya ait arazinin yapılaşma yoluyla işgal edildiğini dile getiren yetkililer, ayrıca kıyıdaki plajın da şezlong ve şemsiye koymak suretiyle işgal edilmiş olduğuna dikkat çekti. Yapılan yıkım işleminin, 3091 Sayılı ‘Taşınmaz Mal Zilyedliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkında Kanun’ kapsamında uygulandığını kaydeden yetkililer, bu kapsamda Kaş Kaymakamlığı’nın 28 Haziran 2021 tarihinde tahliye kararı aldığı bilgisini verdi.

İHALENİN ARDINDAN 6 METREKARELİK BÜFE İLE BAŞLAYAN İŞGAL

Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş ise önceki belediye yönetimi döneminde ihale yoluyla özel bir işletmeciye kiralanan alanla ilgili şunları dile getirdi: “Burada ihale olmuş, ihaleye istinaden bir vatandaşımız burayı kiralamış. Süresi dolduktan sonra da biz orada belediye olarak kendimiz devam edeceğimizi ilettik vatandaşa. Akabinde de vatandaş orada bize 6 metrekarelik büfeyi teslim etti. Ancak daha sonra bizim dışımızdaki, devletin hüküm ve tasarrufu altında olan alanlarla ilgili müştemilatlar hakkında Kaymakamlığın bir çalışması oldu. Kaymakamlık bir işlem başlattı ve tahliye işlemi gerçekleşti.”

ALANDA ÖZEL İŞLETME YAPILMASI ŞİMDİLİK MÜMKÜN DEĞİL

Orada daha önceden bazı müştemilatlar olmuş, ek bir şeyler yapılmış. Tabii bizden önceki dönemde tutanaklar tutulmuş” görüşünü dile getiren Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, İnceboğaz’ın MUÇEV’e kiralanacağı yönündeki iddiaların ise doğru olmadığını belirterek, “Burayı belediye olarak kamu adına değerlendirmek için ormandan kiralamıştık. Belediye ister kendi işletir ister kiralamaya çıkarır. Şu anki durumda bizim kullanacağımız büfe de yıkılacağı için burada bir işletmecilik yapılması mümkün değil. Sağlıklı bir proje ile değerlendirilir” diye konuştu.

3091 SAYILI KANUN NELERİ İÇERİYOR?

Devlete ait ya da devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerler ile vatandaşların ortak kullanım alanlarına yönelik tecavüz ve müdahalelerin önlenmesine yönelik düzenlemeleri kapsayan 3091 sayılı kanun,  Vali ya da kaymakamlara kamuya ait mallara tecavüz veya müdahalede bulunulduğunu öğrendikleri anda soruşturma açma yetkisi verirken, “Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerle menfaati umuma ait olan taşınmaz mallara yapılan tecavüz veya müdahalelerde süre aranmaz” hükmünü içeriyor.
2530470cookie-checkKaş’ta sit alanı İnceboğaz’ı işgal eden yapılar yıkıldı
Önceki haberErdoğan Diyarbakır’da…
Sonraki haberİYİ Parti arketine göre AKP eriyor…
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.