Kaş’ta vali ve kaymakam için alınan villalar satışa çıkarılacak!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Antalya’nın Kaş ilçesindeki kaymakamlık konutu ve personel lojmanlarını geçtiğimiz iki lüks villa ile takas eden Antalya YİKOB, yarım milyon harcayıp tadilat yaptırdığı villaları gelen tepkiler üzerine satışa çıkarılacak…

Antalya’nın Kaş ilçesindeki Kaymakamlık konutu ve kamu personeli lojmanlarının Çukurbağ Yarımadasında bulunan iki lüks villa ile takas edilmesi kamuoyunun tepkisini çekmişti. Kamu zararına yol açıldığı eleştirilerine neden olan villa takasının ardından yaklaşık 500 bin liralık tadilat işlemine başlanan iki lüks villadan birinin Antalya Valiliği, diğerinin ise Kaş Kaymakamlığı tarafından kullanılması planlamıştı. Ancak gelen tepkilerin ardından Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) villaların kullanılmasından vazgeçti ve satışa çıkarma kararı aldı.

Valilik tarafından İç İşleri Bakanlığı’ndan villaların satışa çıkarılması için izin istedi. Vali Ersin Yazıcı imzasıyla gönderilen yazıda, “Her ne kadar tadilat işlemlerine 15. 12. 2020 tarihinde başlanılmış olsa da tüm dünyayı tehdit etmeye devam eden korona virüs salgınında Başkanlığımız ekonomisine etkilerini azaltmaya ve 2021 yılı bütçesi göz önünde bulundurularak görülen lüzum üzerine satılması ve gelirinin Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nca kullanılması düşünülmektedir” denildi.

Kaş ilçe merkezinde yer alan Kaymakamlık konutu ile kamu personelinin kullandığı 6 daireden oluşan 1314 metrekare arazisi bulunan 3 katlı lojman binası, “eski ve yıprandığı” gerekçesiyle Çukurbağ Yarımadası’nda bulunan 1289 metrekare arazi üzerindeki iki lüks villa ile takas edildi. Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından yürütülen çalışma kapsamında kamuya ait taşınmazlara 8 milyon TL, takas edilen villalara ise 6.8 milyon TL değer biçildiği ortaya çıktı.

TAKAS İŞLEMİNDE KAMU ZARARI İDDİASI GÜNDEME GELDİ

Bu arada Kaş’ta Ş.Y. adındaki inşaat firması sahibinin Kaymakamlık konutu ve lojmanı için 12 milyon TL teklifte bulunduğu ancak bir süre sonra teklifini geri çektiği öğrenildi. Ancak takasın ardından kamu taşınmazlarının 8 milyonluk takas bedeli üzerinden 12 milyon TL teklif verip sonra da geri çeken kişiye satıldığı ortaya çıkarken, devlete ait arazi ve lojmanların değerinin takas işleminin yapıldığı dönemde 13,5 milyon, iki villanın ise 4,5 milyon lira değerinde olduğu iddiası da gündeme geldi.

ANTALYA VALİLİĞİ TAKAS EDİLEN VİLLALARI SATIŞA ÇIKARIYOR

Takas işleminin ardından Aralık 2020’de 480 bin lira ihale bedeliyle lüks villalarda tadilat çalışması başlatıldı. Villalardan birinin Kaş Kaymakamlığı konutu, diğerinin ise Antalya Valisi için ayrıldığı belirtilirken Antalya YİKOB’un bu girişimi kamuoyunun tepkisini çekmişti. Konuyu gündeme getiren haberlerimizin ardından Antalya Valiliği’nin villa takasından geri adım attığı ortaya çıktı. Valilik, tadilatı yapılan iki villayı satmaya karar verdi.

VİLLA SATIŞI İÇİN İÇ İŞLERİ BAKANLIĞI’NA YAZI GÖNDERİLDİ

Antalya Valisi Ersin Yazıcıoğlu’nun imzası ile 28 Ocak’ta İç İşleri Bakanlığı Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’na yazılan yazıda, kamu taşınmazları ile villalar için tespit edilen takas bedelleri arasındaki 1 milyon 310 bin TL’lik farkın, villaların maliki tarafından Antalya YİKOB hesabına yatırıldığı kaydedilerek tapu işlemlerinin ise 10 Eylül 2020’de Muratpaşa Tapu Dairesinde gerçekleştiği bilgisine yer verildi.

VİLLA PATARA YILI İÇİN GELECEK DEVLET BÜYÜKLERİ İÇİN AYRILMIŞ

Valilik yazısında, villalardan birinin 2020’nin ‘Patara Yılı’ ilan edilmesi nedeniyle ilçeyi ziyaret edecek olan devlet büyüklerinin ağırlanması için ayrıldığı, diğerinin ise Kaymakam konutu olarak kullanılmasının planlandığı belirtildi. İç İşleri Bakanlığının görüşüne sunulan Valilik yazısında, iki villanın satılarak bedelinin Antalya YİKOB tarafından kullanılmasının planlandığı kaydedildi.

BAKANLIKTAN SATIŞ İÇİN ‘UYGUN’ GÖRÜŞÜ GELDİ

İç İşleri Bakanlığı ise Antalya Valiliği’ne ilettiği 3 Mart 2021 tarihli cevabi yazısında, söz konusu taşınmazların satışına izin verildiğini bildirdi. Bunun üzerine Antalya YİKOB tarafından alınan villaların satışıyla ilgili karar onaylanmak üzere Valilik makamına gönderildi. Antalya YİKOB’un villaların satışa çıkarılmasıyla ilgili gerekçesinde ise şu ifadelere yer verildi:

SATIŞ GEREKÇESİ:‘PANDEMİ NEDENİYLE GÖRÜLEN LÜZUM ÜZERİNE’

Kaş Kaymakam konutu ve devlet büyüklerinin ağırlanması amacıyla planlanan Çukurbağ Yarımadası’ndaki iki villanın tüm dünyayı tehdit eden Covid-19 pandemisinin ekonomiye etkilerini azaltması amacıyla ve görülen lüzum” üzerine satılmasının planlandığı kaydedilen yazıda, İç İşleri Bakanlığı’nın da izin verdiği satış işlemlerine başlanılması için Antalya Valisi Ersin Yazıcıoğlu’nun onayı istendi.

Söz konusu iki lüks villanın 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında önümüzdeki günlerde satışa çıkarılması bekleniyor.

 

2499880cookie-checkKaş’ta vali ve kaymakam için alınan villalar satışa çıkarılacak!
Önceki haberBM: Suriyeli mültecilerin durumu kötüleşti
Sonraki haberKraliçe göktaşından söz etti Megan’ı anmadı
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.