Katalan seçmenler sandık başına gidiyor

Katalonya’da 1 Ekim’de yapılan bağımsızlık referandumunun ardından İspanya Hükümeti tarafından feshedilen yerel parlamento seçimleri için Katalan seçmenler bugün sandık başına gidiyor.

Seçim, bağımsızlık yanlısı partilerin mi yoksa Madrid taraftarı güçlerin mi çoğunlukta olduğunu göstermesi açısından önem taşıyor.

İspanya’nın anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle reddettiği bağımsızlık referandumunun ardından Katalan yönetimi ile Madrid arasında kriz yaşanmış ve Madrid’in girişimi ile erken seçim kararı alınmıştı.

Katalonya’da 1 Ekim’de yapılan referandumunu, bağımsızlık yanlıları kazanmıştı. Özellikle referandumun düzenlendiği Pazar günü, İspanya polisinin sandık başındaki saldırı görüntüleri dünya çapında tepki çekti.Katalanlar referandumunun ardından 27 Ekim’de tek taraflı bağımsızlık ilan edilmesi kararı almış, İspanya merkezi hükümeti de aynı gün anayasanın 155. maddesini uygulayarak parlamentoyu feshetmişti.

Bu karar sonrası 135 sandalyeli parlamento için yaklaşık 5,5 milyon Katalan sandık başına çağrıldı. Seçim öncesi yapılan anketler ise sonucun başa baş olduğunu gösteriyor. Gözlemciler seçime katılım oranının da yüzde 80 civarında olacağı tahmin ediyor.

Katalonya parlamentosu 135 koltuktan oluşuyor. Çoğunluğun sağlanması için 68 koltuk gerekiyor.

Aralarında bölgesel yönetimin tutuklu başkan vekili Oriol Junqueras’ın da olduğu iki Katalan yönetici halen cezaevinde. Junqueras, Cumhuriyetçi Sol Parti’nin (ERC) listesinden birinci sırada aday gösterildi.

Bölgesel hükümetin görevden alınan başbakanı Carles Puigdemont da tutuklanmamak için Brüksel‘e gitmişti. JxCat adlı listeden (Katalonya İçin Birlikte) aday gösterilen Puigdemont, Barcelona’da düzenlenen son mitinge video konferans ile bağlanarak seçilmesi durumunda tutuklanma riskine rağmen Katalonya’ya döneceğini söyledi.

Katalonya’da bağımsızlıktan yana üç parti mücadele veriyor. Bu partilerin seçimi kazanmaları durumunda nasıl bir tavır alacakları belli değil. İspanya’ya bağlılıktan yana olan partiler ise, ayrılıkçıların Katalan ekonomisine darbe indirdiklerini savunuyor. Bağımsızlık karşıtı merkez sağ parti Ciudadanos’un lideri Inés Arrimadas, seçim kampanyalarında işsizlik, yatırımlar ve turizm gibi konulara dikkat çekerek halkın yeniden birlik ve beraberliğini sağlayacağını vaat etti.

İspanya’nın ulusal egemenliği ve birliğini korumayı hedefleyen Merkezi Hükümet ise, bugünkü seçimlerde ilk aşamada bağımsızlık yanlılarının Katalonya yerel parlamentosundaki çoğunluğu kaybetmesini umuyor. (MA)

2147000cookie-checkKatalan seçmenler sandık başına gidiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.