‘Kayıt dışı patlar’

Vergi iadesi olarak tanımlanan fiş toplama uygulamasının kaldırılmasıyla devlet hazinesinin 4 milyar YTL’ye yakın kayba uğrayacağını belirten Aygün, bunun, çalışanlar açısından da fazla bir getirisinin olmayacağını kaydetti. Aygün, “Hükümet, hem kel, hem fodul olan bu uygulamaya imza atarsa, kayıt dışıların oynadığı filmi sessizce seyreder” dedi. Aygün, şunları kaydetti: 


“Zaten kayıt dışı işçilik ve kayıt dışı mal ve hizmet çok fazla. Çalışanların yarısı kayıt dışı çalışıyor. İşveren, işçisi ile net ücret üzerinden anlaştığı için, vergi iadesinin yerine getirilecek asgari geçim indirimi sistemi de çalışmayacak. Bu durumda çalışana bir katkısı olmayacak. En az geçim indirimi oranının bütün çalışanlar için aynı tutulması, orta ve üst düzeyde maaş alan çalışanlarda, daha fazla gelir kaybına yol açacak. 


AB ülkelerinde 5-15 bin avro arasında değişen ücret gelirleri vergi dışında bırakılırken, bizde bu rakam devede kulak kalıyor. Yani AB’ye uyum da söz konusu değil. O halde bunun adı kayıt dışılığa uyumdur. Diğer yandan devletin gelirlerinde de yaklaşık 4 milyar YTL’ye yakın bir gelir kaybı ortaya çıkacak. Daha önemlisi, fiş toplama bilincine ağır bir darbe indirilecek. (Vatanını seven fiş alsın) demek, ekonomide rasyonel değil. Maalesef Türkiye’de fişle vatan sevilmiyor. Vatandaşa vatanını da cebini de sevdireceksin. Fiş toplama bilincini geliştirecek kontrol mekanizmalarının, özendirme sistemlerinin mutlaka olması gerekiyor. Fiş toplamayı kaldırırsanız kimse fiş almaz. Büyük sanayi kuruluşları bile kayıt dışı mal üreterek sistemin kaymağını yer.”
 

1035980cookie-check‘Kayıt dışı patlar’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.