‘Küba’nın geleceği ABD seçimlerine bağlı’

The Guardian, ABD’de başkan adayı Barrack Obama’nın İran, Venezuela, Küba gibi Amerika’nın eski düşmanlarıyla ilişki kurmaya istekli mesajları Küba’nın geleceğini etkileyeceğini öne sürdü.

Castro’nun 49 yıllık iktidarı ardından, yeni dönemde devlet başkanlığı görevine talip olmayacağını açıklaması İngiltere’deki gazetelerinde manşetlerinde…

Fidel Castro’nun hayatını anlattığı kitabı kendisiyle birlikte kaleme alan Ignacio Ramonet The Guardian sayfalarının konuğu oldu…

Ramonet, Küba’nın Castro sonrası istikbalinin Beyaz Saray’a kimin geleceğine bağlı olduğunu öne sürdü.

Yazarın yorumu şöyle:

“Demokrat adaylardan Barrack Obama’nın İran, Venezuela, Küba gibi Amerika’nın eski düşmanlarıyla ilişki kurmaya istekli olduğu yönündeki mesajlarından ötürü, siyasi bir dönüşüm gerçekleşebilir. Castro’nun uzun süredir beklenen vedası devamlılık anlamındaydı. Ancak Obama’nın iktidara gelmesi bu küçük ülkenin tarihi üzerinde büyük etki yaratacaktır.”

YENİ KUŞAKLAR BEKLEMEDE

The Guardian, bir başka yorum yazısında da “Rahatsızlığı, Castro’yu yaklaşık yarım asır sonra iktidarı bırakmaya zorladı. Kardeşi Raul’un ülkenin yeni lideri olması bekleniyor. Ancak yeni kuşaklar da beklemede…” diye yazdı.

Beyaz Saray yönetiminin ambargoyu kaldırmaya yanaşmadığını vurgulayan gazete, başyazılarından birini de “Elveda Kumandan Castro” başlığıyla Castro’nun vedasına ayırdı…

Başyazıdaki değerlendirme şöyle:

“Devrimini rengârenk boyayan ve on Amerikan başkanının çeşitli düşmanlıklarına direnen liderleri sayesinde, Küba kendinden büyük bir üne sahip oldu. Umut, şimdi Raul Castro’nun Küba’yı Miami’deki sürgünlerin ve Amerikan iş adamlarının kucağına düşürmeden demokratikleştirecek bir yol bulunmasına izin vermesi. İzlenmesi gereken model, Berlin Duvarı’nın çöküşünden sonrasının Doğu Avrupası olmalıdır. Ama bunun için dış yardıma ihtiyaç duyulacaktır. Bu da mantıken ABD’den gelmelidir. Şimdi ABD’nin cömertlik göstermesinin, boykotunu kaldırmasının zamanıdır.”

The Independent gazetesi de “Adios Castro!” diyerek manşetini Fidel Castro’nun devlet başkanlığından ayrılmasını ayırdı.

The Times ise “Devrimden Emeklilik” manşetiyle başyazısında şu değerlendirmeyi yaptı: 

“Havanalı gençler internet sayesinde tecritlerinin gayet ayrımındalar. Aynen Budapeşteli gençlerin 1989’da uydu kanalları sayesinde olduğu gibi. Florida’nın boğazlarında, Miami’de genç Kübalı sürgünler eski kuşağın dogmatizmini paylaşmıyor. Yalnızca, geride bıraktıklarının mahrumiyetlerinin sona ermesini istiyor. Castro’nun görevi bırakması çözümün sadece bir yarısı. ABD’nin müdahalesi ise diğer. Bunun da zamanı artık geldi.”

1167160cookie-check‘Küba’nın geleceği ABD seçimlerine bağlı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.