Küba’ya ambargo lafta kaldı

Amerika’daki Kübalıların yakınlarına gönderdikleri emtianın tutarı 3 milyar dolara yaklaşıyor.

Posta ve kargo hizmetleriyle Küba’ya ABD üzerinden giren her tür malın tamamı sosyalist yönetim altında ekonomik sıkıntılar ve değişim rüzgârları geçiren Havana’ya ‘ilaç gibi geliyor.’

Özellikle faşist diktatör Batista zamanında ABD’den gelmiş ve artık antika değeri taşıyan otomobillerin hâlen caddelerde dolaşabilmesi için gerekli eski araçların yedek parçaları, kaçınılmaz olarak ABD’de bulunabiliyor.

Ancak, ne Küba ne de ABD tarafları ambargonun varlığını sürdürmekten duydukları siyasi çıkarlar adına bu gerçeği ortaya koymuyor. ABD’nin ambargo konusunda inatçılığı iç siyasetinde bir malzeme olarak kullanılmaya devam ederken, Küba içinde bulunduğu sıkıntıların gerekçesi diye ambargoyu gösteriyor. Hasılı her iki taraf fiilen bitmiş görünen ambargoyu siyaseten sürdürmekten çıkar elde ediyor.

Sadece geçen yıl, her türden vize ve pasaport sorunları çıkarılmasına karşın, 100 bin civarında Amerikalının Küba’ya tatile gittiği de bu açıklamaların ardından ortaya çıktı. ABD şirketlerinin Havana’ya gönderdikleri mallara dair ihracatın ise 2013 yılında 350 milyon doları bulduğu da bu raporlara eklendi.

Amerikalılar doğrudan doğruya Havana’ya seyahat yapamadıkları için Meksika veya benzeri yakın Latin ülkelerinden adaya geçiyor. Kanada’nın Küba’yla arası renkşeker olduğu için birçok Amerikalı da önce Kanada’ya geçip, ‘Orada amcam teyzem var!’ diye gerçek dışı beyanda bulunup havalimanında tekrar Küba uçağına yerleşiyor. Bütün bu ‘dalavereyi’ hem Washington hem de Havana bilmekle beraber, bilmezden gelip, her iki taraf siyasi statükonun bu yönde sürmesini arzu ediyor.

1560150cookie-checkKüba’ya ambargo lafta kaldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.