Kıbrıs engeli ‘ertelenerek’ aşıldı

FT İngiltere ile Fransa arasında varılan anlaşma sayesinde, Türkiye’nin AB ile üyelik müzakerelerine zamanında başlaması için bir engel kalmadığını duyurdu. 


AB, Türkiye’nin Gümrük Birliği’ni Kıbrıs Cumhuriyeti’ni de kapsayacak şekilde genişletirken yayımladığı ve bu ülkeyi tanımadığını vurgulayan deklerasyonuna karşı bir deklerasyonla yanıt vermeyi kararlaştırmıştı. Ancak metnin içeriği ve üslubu konusunda birlik içinde, özellikle de dönem başkanı İngiltere ile Fransa arasında fikir ayrılığı ortaya çıkmış, karşı deklerasyonun ilanı gecikmişti.


Fransa’nın; “Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımadan üyelik müzakerelerine başlaması kabul edilemez” şeklindeki görüşünden döndüğünü yazan FT’deki habere göre Londra ve Paris, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tanınmasının, “müzakereler öncesinde değil, üyelik öncesinde” gerçekleşmesi konusunda ilke anlaşmasına vardı. Buna göre AB, yayımlayacağı karşı deklerasyonda, Türkiye’nin AB’nin tüm üyelerini tanımadan birliğe katılamayacağını duyuracak. Ayrıca tanımanın mümkün olduğu kadar erken gerçekleşmesinden memnuniyet duyulacağı ifade edilecek.


FT’ye bilgi veren ve Fransa’nın tanıma konusunda direniş gösteren ülkelerin başında geldiğini hatırlatan İngiliz diplomatlar, bu anlaşma sayesinde üyelik müzakereleri konusundaki hazırlıkların, yani müzakere çerçeve belgesinin onaylanmasının da hız kazanacağı görüşünde.


“Ancak İngiltere, Türkiye’nin limanlarını Kıbrıs bandıralı gemilere açması konusunda ısrarcı olan Kıbrıs Cumhuriyeti’ni de ikna etmek zorunda” olduğunu vurgulayan FT şöyle devam etti:


“Bazı AB yetkilileri, Fransa’nın desteğini yitiren Kıbrıs’ın da, AB daimi temsilcilerinin Çarşamba günkü toplantısında ele alınacak deklerasyonun bu şekilde yayımlanmasına onay vermesini umuyor. Öte yandan Fransa’nın, deklerasyonun dilinin sertleştirilmesi ve üyeliğe alternatif önerilerin vurgulanması konusundaki ısrarının sürmesi de olası. Ancak henüz bunun işaretlerini vermiş değil.”


FT Türkiye’ye tam üyelik değil, imtiyazlı ortaklık sunulmasını savunan bir başka ülkenin Avusturya’nın tavrına da dikkat çekerek karşı deklerasyonun ele alındığı son AB dışişleri bakanları toplantısında Viyana’nın sesinin pek çıkmadığını yazdı. FT bu konuda da “Ancak imtiyazlı ortaklık fikrinin en ateşli savunucusu olan Alman Hristiyan Demokratların, Pazar günü yapılacak seçimde iktidara gelmesi durumunda, Avusturya sesini tekrar yükseltebilir” yorumunu yaptı.

1024410cookie-checkKıbrıs engeli ‘ertelenerek’ aşıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.