‘Kıbrıs sorunu iki hafta içinde çözülebilir’

Tuomioja, BBC’ye 8 Kasım’da açıklanacak AB Komisyonu’nun Türkiyeİlerleme Raporundan önce Kıbrıs konusunda bir uzlaşma sağlanamayacağını söyledi. 


Yılsonunda dönem başkanlığını devredecek olan Finlandiya tarafları hafta sonunda Helsinki’de bir araya getirme fikrinden vazgeçti. Bu akşamüzeri Brüksel’de Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’la bir araya gelecek olan Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja’ya, niye vazgeçtini BBC’ye şöyle anlattı:


Errki Tuomioja: Koşullar bu aşamada bu tür bir toplantı yapılmasına uygun değildi. Bu durumda bütün taraflarla ikili temaslarımız, hem diplomatik hem de resmi düzeyde sürecek. Bu kapsamda önce Kıbrıslı Türk lider Mehmet Ali Talat’la bir araya geliyorum.


BBC: Koşullar uygun değildi diyorsunuz. Ne anlama geliyor bu? Kim neyi kabul etmiyordu?


Errki Tuomioja: Henüz neyin kabul edilebilir neyin edilemez olduğunu tartışma aşamasına dahi gelebilmiş değiliz. Engelin ne olduğu konusunda da herkes farklı şeyler söylüyor. Herkesin daha hassas olduğu konular var. Dolayısıyla bizim yorum yapıp durumu daha karmaşıklaştırmamız doğru olmaz. Herkes masadaki önerilerin neler olduğunu biliyor aslında. Önemli olan tüm tarafların ve ABnin 25 üyesinin bu çabaların önemini kavraması ve devamına inanması. Önümüzde zaman ve bir çözüm olasılığı bulunduğu sürece çabalarımızı sürdüreceğiz.


BBC: Çarşamba günü İlerleme raporunun yayınlanması öncesinde çözüm mümkün mü?


Errki Tuomioja: Hayır. Çözülürse önümüzdeki iki hafta içinde çözülebilir. Ama Çarşamba gününe kadar bir çözüm olamayacağını artık biliyoruz.


BBC: Peki, bu durum Türkiye hakkındaki ilerleme raporu ve müzakereleri nasıl etkileyecek?


Errki Tuomioja: Rapor birçok alanda zaten sert eleştiriler getirecek sanırım. Onun için, hiç olmazsa Kıbrıs konusunda ilerleme sağlayabilseydik iyi olacaktı. Ama olmadı. Diğer yandan, bunun kolay olmayacağını biliyorduk. Ve dönem başkanlığımız sona erene kadar çabalarımızı sürdüreceğiz.


Acaba Komisyon nasıl bir tutum izleyecek? Kıbrıs konusundaki tıkanıklık ilerleme raporu ve strateji belgesine nasıl yansıyabilir, müzakerelerin askıya alınması olasılığı var mı? BBC Türkçe’den Murat Nişancıoğlu Brüksel’deki gelişmeleri yakından izliyor.


Murat Nişancıoğlu: Üç seçeneği var , ya müzakerelerin toptan askıya alınmasını tavsiye edecek ya Gümrük Birliği ile ilgili müzakere başlıklarının askıya alınmasını tavsiye edecek ya da demin söylediğim gibi, herhangi bir tavsiye kararında bulunmadan, konuyu Aralık ayında yapılacak AB liderler zirvesine devredecek.


Brüksel’deki genel kanı, Komisyon’un üçüncü seçeneği tercih edeceği yönünde. Finlandiya’nın da hala çabalarını sürdürdüğü gözönüne alınırsa, Avrupa Komisyonu şimdiden krize yol açacak bir sonuca varmak istemeyecektir. Söylentilere bakılırsa komisyon içindeki bütün üye ülkeleri temsil eden 25 üye arasında da zaten bu konuda uzlaşma sağlanmış durumda. (BBC)


 

693920cookie-check‘Kıbrıs sorunu iki hafta içinde çözülebilir’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.