Kıbrıs’ta top BM’ye atılıyor…

Güney’de yayınlanan Fileleftheros, Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos’un önümüzdeki Pazar gecesi BM Merkezi’nde Genel Sekreter Ban Ki Moon’la görüşeceği ve dün açıklandığı üzere Ban’ın 16 Ekim’de de Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’la görüşeceği için Kıbrıs sorununa ilişkin çalışma ve gelişmeler sahnesinin önümüzdeki günlerde New York’a taşınacağını yazdı.


TAK’ın çevirerek aktardığına göre gazete; “BM Genel Sekreteri’nden İlk Tadım – Gelişmeler Sahnesi BM Merkezi’ne Taşınıyor” başlığıyla verdiği haberinde, Rum tarafının 8 Temmuz sürecinde, Kıbrıs Türk tarafının da Ada’daki gerçekler temelinde iki devlet çözümünde ısrar edeceklerini yazan gazete, “8 Temmuz – iki devlet savaşı olacak” yorumunda bulundu.


Gazeteye göre Papadopulos-Ban ve Ban-Talat görüşmelerine paralel olarak, gerek Rum Yönetimi Başkanı Papadopulos gerekse New York’a bugün gidecek olan Rum Dışişleri Bakanı Erato Kozaku-Markulli’nin başka temaslarda da bulunmaları bekleniyor.


Gazete, BM Genel Sekreteri’nin, raporundan da ortaya çıktığı üzere; 8 Temmuz sürecinde gelişmeler olmasını bekleyerek ve bunun yönetimini de Kıbrıs’taki Özel Temsilcisi Michael Möller’e bırakarak herhangi bir harekette bulunmasının söz konusu olmadığını yazdı.


Bunun; Genel Sekreter’in bu aşamada Kıbrıs sorununa şahsen müdahil olmayacağı yönünde bir mesaj olduğu yorumunda bulunan gazete, şunları da yazdı:


“Lefkoşa’da, Ankara’nın; net şekilde ve aleni olarak ortaya koyduğu çerçeve dışında Kıbrıs sorununda görüşme olanağı bırakmamasından özellikle endişe ediliyor. Yani sözde gerçekler temelinde iki devlet çözümü. Türk Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Kıbrıs’ın işgal altındaki bölgelerine kısa süre önce gerçekleştirdiği ziyaret ve Kıbrıs Türk tarafının açıklamaları, Kıbrıs tarafının Ankara’nın taleplerine uyması dışında Kıbrıs sorununda işbirliği yapmalarının söz konusu olmadığını teyit ediyor.


Hükümet ise; 8 Temmuz’un canlı tutulmasını ve belirlenen prosedür aracılığıyla hayata geçirilmesini kendine temel hedef seçti. Başkan Papadopulos ve Dışişleri Bakanı Markulli, önümüzdeki Pazar günü New York’ta yapacakları temaslarda bunun üzerinde yoğunlaşacak.”


Politis de, Türkiye’de İngilizce olarak yayınlanan Turkish Daily News gazetesinin; “Türkiye’nin Kıbrıs Sorunundaki Politikası Değişti” başlıklı haberini, “Türkiye’nin Politikası Değişti, Ankara’da Annan Planı’nı Mazi Olarak Görülüyor” başlığıyla aktardı.

703030cookie-checkKıbrıs’ta top BM’ye atılıyor…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.