Kebabı Doğu Avrupalı’lar kurtardı

Dikeç, derneğin yaptığı araştırmalara göre sın yıllarda İngiltere çapındaki kebap satan yerlerin sayısının 40 bine ulaştığını ve geleneksel “fish&chips” satan yerlerin sayısının ise tam rakamı bilinmese de onbinlerden 7 bin 500’e düştüğünü belirtti.


Kebapçılar Derneği’nin araştırmaya göre; Türk göçmenlerin çoğalmasıyla ülkede yaygınlaşan kebabın yarım yüzyıla dayanan serüveninde sürekli gelişen dev bir sektör haline geldi. İngiltere çapında kebap “shop”larda yüzde 70’i Türk yaklaşık 200 bine yakın eleman çalıştığı ve cironun da yaklaşık 5-6 milyar Sterlin’e ulaştığı sanılıyor.


KEBABIN SORUNLARI


İngiltere’de kebabın ayaküstü gece yiyeceğinde “Late night take awey” bir numara olmayı sürdürdüğünü belirten Dikeç, devleşen sektörün sorunlarını çözmek için derneğin kendi çapında uğraştığını söyledi.


“Kebap sektörünün bu günlerde iki temel sorunu var. Biri istihdam diğeri imaj…” diyen Dikeç, istihdam sorunu hakkında şunları söyledi:


“İngiltere’ye çoğu sığınmacı göçmen akını durunca ciddi boyutta bir istihdam açığı ortaya çıktı. İngilizler uygun olmayan saat ve sürelerde çalışmaya ilgi duymuyorlar. Bu açık Doğu Avrupa’dan gelen göçmenlerle bir ölçüde telafi edildi. Çin ve Hindistan restoranları ise Doğu Avrupalılara şans vermiyorlar. Onların eleman ithaline de hükümet izin vermiyor…”


Dikeç imaj sorununu da şöyle anlattı:


“1970’lerde kebap içinde ne olduğu bilinmeyen sarhoş yiyeceği olarak tanınıyordu. Son on yılda  İngiltere’de dönere yapışan kötü imaj son 10 yılda tamamen değişti. Son derece modern işletmelerde üretilip dağıtılmaya başlandı fakat bu yapılanları tüketiciye aktarmak için de çalışmalar yapılmalı. Bunun için de senelerdir dönerin besin ve kalori değerlerini saptayıp açıklamak istiyoruz. Bir ekmek bile alsanız bu bilgiler yazılı. Fakat kebaplarda bu konu şimdiye kadar ihmal edilmiş. Bu açıklama imajına da yardım edecektir.”


Dikeç büyük döner üretici firmaların imaj çalışması konusunda kendisine destek sözü vermesine rağmen pratikte bir gelişme sağlanamadığından yakınarak şöyle konuştu:


“Biz ön bir çalışma yaptık. Fakat asıl çalışma modern laboratuvarlarda çalışma yapılma gerekiyor. Bu konuda bizim derneğimize iş düşse de maddi olanaklardan yoksunuz. Bu konuda haftada en az üç dört kez değişik medya organlarından sorular gelmesine karşın bir türlü yanıtlayamıyoruz. Oysa bu çalışmalar için yüzbinlerce Sterlin’e de ihtiyaç yok. Büyük döner üretici firmalara bu konu için ödenek ayırmalı. Yoksa Sağlık Bakanlığı rastgele aldığı örneklerle bu verileri saptayacak… Belki de yanlış sonuçlar genellenecek…”

787800cookie-checkKebabı Doğu Avrupalı’lar kurtardı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.