Kedilerle ilgili yeni keşif: Anavatanı Mezopotamya mı?

Dünyanın en sevilen hayvanlarından biri olan kedilerin insanlarla dostluğunun en belirgin olduğu ülkelerden biri Türkiye… Yeni bir çalışma bu dostluğumuzun sanılandan çok daha uzun süre öncesine dayandığını gösterdi. Buna göre, kediler ilk kez günümüzden 12 bin yıl öncesinde Türkiye topraklarının bir kısmının içinde yer aldığı Bereketli Hilal bölgesinde evcilleştirildi. Bereketli Hilal, Göbeklitepe ve Çatalhöyük gibi insanlığın ilk uygarlıkları kurduğu yerlere sahip.

ANTİK MISIR’DAN 8 BİN YIL ÖNCESİ
ABD’de yer alan Missouri Üniversitesi’nden bilim insanları, kedilerin antik Mısır’dan 8 bin yıl önce, yani günümüzden 12 bin yıl önce evcileştirildiğini ortaya koydu.

Araştırmacılar, insanların avcılıktan tarıma geçtiği ve ilk uygarlıkların çıktığı bu dönemde evcil hayvanları ilk olarak Orta Doğu’nun Dicle ve Fırat nehirlerini çevreleyen Bereketli Hilal bölgesinde yeni yerleşim yerleri kurarken haşerelerle mücadele etmek için kullandığını açıkladı.

Uzmanlar, insanlar için önemli olan bu yaşam tarzı geçişinin, onların kedileri evcileştirmesinin itici gücü olduğunu ancak iki tür arasındaki bağın, insanlar dünyayı dolaşmaya başladığında ve kedilerini yanlarında getirdiklerinde kurulduğunu söyledi.

Bununla birlikte, atların ve sığırların aksine, kedilerin tek bir konumda evcilleştirilen yegane hayvan olduğu aktarıldı.

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞI NTV‘DEN OKUMAK İÇİN LÜTFEN LİNKİ TIKLAYINIZ
https://www.ntv.com.tr/galeri/dunya/kedilerle-ilgili-yeni-kesif-anavatani-mezopotamya-mi,MEVA1RCuXU2mPuuURU8Mkw/JRqtuFW_2USvh0uVN7rFMQ

2654310cookie-checkKedilerle ilgili yeni keşif: Anavatanı Mezopotamya mı?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.