Kediye basın özgürlüğü ödülü

TGC Büyük Seçici Kurulu, Kişi Dalındaki Ödülü Cumhuriyet Gazetesi çizeri Musa Kart ile Eskişehir 3.Asliye Hukuk Hakimi Mithat Ali Kabaali arasında paylaştırırken, Kuruluş Dalındaki Ödülü Türk Ceza Hukuku Derneği’ne verdi.


Ödül Büyük Seçici Kurulu; Türkiye Barolar Birliği temsilcisi Avukat Teoman Ergül, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Ercan Sadık İpekçi, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Gezgin, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melda Cinman Şimşek, Yayıncılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tüzüner, İletişim Araştırmaları Derneği’nden Atilla Özsever, İletişim Mezunları Derneği’nden Arif Esen, eski TGC Başkanı Necmi Tanyolaç, Basın Özgürlüğü ödülü alanlar adına gazeteci Altan Öymen, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç ve Başkan Vekili Vahap Munyar’dan oluştu.


MUSA KART VE HAKİM KABAALİ’YE ÖDÜL


Büyük Seçici Kurul, Kişi dalındaki ödülün, yargı sürecini de dikkate alarak, Başbakan Erdoğan’ı ipliğe dolanmış kedi gibi gösteren karikatürü ile başlayan hukuk savaşımı nedeniyle tüm karikatürcüler adına Musa Kart ve karikatürün kişilik haklarına saldırı oluşturmadığına ilişkin ilk kararı veren Eskişehir 3. Asliye Hukuk Hakimi Mithat Ali Kabaali arasında paylaştırılmasına oybirliği ile kararlaştırdı.


Kuruluş dalındaki ödül de Türk Ceza Hukuku Derneği’ne verildi.


Ödülün derneğe verilmesinde; Türk Ceza Yasası, Basın Yasası ve Terörle Mücadele Yasası’nın hem taslak hem tasarı hem de yasalaşma aşamalarında, ifade özgürlüğüne getirilen sınırlamaları bilimsel bir yaklaşımla ele alarak, paneller, forumlar düzenlemiş olmasını, bilimsel yayınlar yapmasını, bu çalışmaları barolar ve gazetecilerle birlikte sürdürmeye özen göstererek halkın bilgilenme haklarına ve basın özgürlüğüne dikkati çeken yaklaşımlarının dikkate alındığı belirtildi.


ÖDÜLLER 24 TEMMUZ BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ’NDE VERİLECEK


TGC, halkı bilgilendirme hakkı olan basın özgürlüğünü vurgulamak amacıyla 1989 yılından bu yana birer kişi ve birer kurumu ödüllendiriyor.


1908 yılında İkinci Meşrutiyet’in ilanı ile birlikte basın sansürüne gazeteciler tarafından ilk kez son verilişin yıldönümlerinde ve basın özgürlüğü için mücadele günü olarak anılan 24 Temmuzlarda bu ödüller sahiplerini buluyor. Bu yıl da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 24 Temmuz’da saat 19.30’da Dolmabahçe Sarayı Hasbahçe’de düzenleyeceği bir resepsiyonda ödülleri sahiplerine verecek.


Aynı gece geçen 24 Temmuz’dan bu yana Sürekli Basın Kartı taşımaya hak kazanan 79 Cemiyet üyesine de anı plaketleri sunulacak.

691150cookie-checkKediye basın özgürlüğü ödülü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.