Kelime öğrenmenin en iyi 10 ipucu

1. Siz okurken, bilmediğiniz kelimelere yakından dikkat edin.  Önce metinden anlamlarını bulmaya çalışın. Ondan sonra  kelimelere , anlamlarına bakın. Meydan okuyan materyali okuyun ve dinleyin, öyle ki, bir çok yeni kelimeyle karşı karşıya olacaksınız.


2.Metin yeteneklerinizi geliştirin. Araştırmalar, kelimelerin bir çoğunun metinden öğrenildiğini gösteriyor. Metin yeteneklerinizi geliştirmek için kelimelerin nasıl kullanıldığını yakından inceleyin. Dejanews.com  (haber grupları aramak için) sitesinde bir kelimeyi arama, metinde o kelimenin nasıl kullanıldığının birçok örneğini verecektir. Bizim Günlük Metin  kelime bilgisi   kısa testini oynayın.


3.Pratik yapın, pratik yapın, pratik yapın. Kelimeyi derhal unutuyorsanız, bir  kelimeyi öğrenme çok fazla  yardım etmeyecektir. Araştırmalar, bir kelimenin, sizin kelime hazinenizin gerçekten bir parçası olması için 10 ile 20  arasında bir  tekrarı gerektiğini ortaya koymuştur. Daha sonra gözden geçirilebilecek bir indeks  üzerinde kelimenin hem manasını hem de kelimeyi bir cümle içinde kullanarak kelimeyi yazmak yardımcı olabilir. Yeni bir kelime öğrenir öğrenmez, onu kullanmaya başlayın. Yeni kelimelerden herhangi birini unutup unutmadığınızı kontrol etmek için  periyodik olarak indeks kartlarınızı  gözden geçirin. Aynı zamanda, dejanews.com (haber grupları aramak için) sitesinde kelimenin  gerçekten nasıl kullanıldığının bir çok örneğini elde etmek için  bir kelime üzerinde arama yapın.


4.Mümkün olduğu kadar çok arkadaşlıklar ve bağlantılar yapın. İşitme hafızanızı aktifleştirmek için kelimeyi sesli söyleyin. Kelime ile halen  bildiğiniz kelimeler  arasında bağlantı kurun. Örneğin, GARGANTUAN (çok geniş)  kelimesinin  gigantic, huge, large v.s. kelimeleriyle bir benzerliği vardır. Bir seri yapabilirsiniz: küçük, orta, büyük, çok büyük GARGANTUAN.   GARGANTUAN olarak gözönüne alınabilecek  Godzilla,  sirkin şişman kadını, burnun üzerindeki zit v.s. gibi bir çok şeyi  listeleyin. Kelimenin anlamıyla ilgili kuvvetli duygular içeren resimler  oluşturun.  GARGANTUAN yaratığı bir tarafa hızla ilerleyecek ve ondan sonra beni yiyecek.


5. Kısaltmalar (bellek hilesi) kullanın.  Örneğin, EGREGIOUS (aşırı derecede kötü) kelimesini gözönüne alalım. YUMURTA BİZE ULAŞIR  (EGG REACH US)  düşünün.  O kadar kötü bir şey yaptık ki onlar yumurtalarını bize atıyor ve bir çürük YUMURTA BİZE ULAŞIR (EGG REACHes US)   .
 Böyle küçük komik kelime  resimleri o kelimelerin anlamlarını hatırlamanıza yardım edecektir. Ve (AND) onları oluşturmak komiktir. Aynı zamanda hangi öğrenme tarzının size en iyi uyduğunu bulmaya çalışın. Herkes farklı  şekilde öğrenir !


6. Bilmediğiniz kelimelerin anlamlarına bakma alışkanlığını kazanmaya çalışın. Bilgisayarınızda bir sözlük programı varsa onu açık ve kullanışlı tutun. America Online ve diğer internet servislerinin araç çubuklarında  sözlükleri ve eş anlamlı sözlükleri vardır. Onları bulun ve kesin olarak  emin olmadığınız herhangi bir kelimeye bakın. Yazarken en iyi uyan  kelimeyi bulmak için eş anlamlı bir sözlük kullanın.


7.Kelimelerle oynayın. Scrabble, Boggle oynayın ve çapraz bilmece yapın. Bu ve diğer kelime  oyunları bilgisayar için sağlanabilir, dolayısıyla, oynamak için partnerinize bağlı değilsiniz. Aynı zamanda, özelliklerine oyunların dahil edildiği  Franklin Elektronik Sözlüğünü deneyin.


8.Kelime listeleri kullanın. Ciddi kelime bilgisi öğrencisi için, SAT ve GRE gibi standart testlerde ortak bir şekilde bulunan kelimelerin çoğu üzerinde duran birçok kitap vardır. İnternette, bir çoğu e-posta ile size bir günde bir kelime gönderen bir çok kelime siteleri de vardır.


9.Kelime testleri alın. Bu sitede yer alan oyunlar gibi  kelime bilginizi test eden oyunları oynamak,   yeni kelimeler öğrenmenize yardım edecektir ve aynı zamanda, ne kadar ilerleme yaptığınızı bilmenize yardım eder. SAT hazırlık kitaplarını içeren kelime testleri için çevrimdışı kaynaklar (ETS ‘nin 10 Real SATs kitabını öneririz.) ve Reader’s Digest dergisinin Wordpower  KESİMİ. Daha fazlası için amazon.com veya yerel kitap satıcınızı kontrol edin.


10.Kelimeler hakkında heyecanlanın !   Aralarındaki ince farkların kıymetini bilin. Başka bir şeyin belirttiği şey ile başka bir şeyi akla getiren şey arasındaki farkı biliyor musunuz? Eğer bilmiyorsanız, gidin o kelimeye bakın. Gerçekten ne demek istediğinizi söylemeyi öğrenin ve yazarken kendi kendinizi ifade ediyor olmanın zevkini keşfedin. Geleceğiniz kelime bilginizin ne kadar zengin olduğuna bağlı olabilir.  İyi bir kelime bilgisi, koleje gidip gidemeyeceğinizi ve nereye gideceğinizi belirten SAT ve GRE  benzeri testlerde standart  testlerde bir fark yapacaktır.
Aynı zamanda, iletişiminizin kalitesini de tayin edecektir. Dolayısıyla, uzun bir gayret için onun içinde olun. Kelime bilginizin oluşmasını, hayat boyu önermesi olmasına izin verin. Hatırlayın: “Başlangıçta kelimeydi.”  Bir şey için bir kelimeye sahip oluncaya kadar, sizin için var olmayacaktır. Ona ad verin, realitenizi daha zengin yaptınız.


___________


* İngilizce Öğretmeni Y.Müh. Naim UYGUN tarafından İngilizce’den çevrilmiştir.
Websitesi: http://www.pekiyi.150m.com   E-mail: [email protected]

686920cookie-checkKelime öğrenmenin en iyi 10 ipucu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.