Kemaliye halkı madencilik yıkımına izin vermedi!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Erzincan ve Sivas illerinde tarım arazileri ve mera alanlarıyla çok sayıda yerleşimi etkileyecek olan madencilik projesi için Kemaliye’de yapılmak istenen ÇED toplantısı yöre halkının tepkisi yüzünden yapılamadı…

Erzincan’ın Kemaliye (Eğin) ilçesinde Fimar Madencilik adlı özel firma tarafından işletilen maden ocağı için yapılması planlanan kapasite artışı ve kırma tesisi ile atık depolama tesisi projesi için Halkın Katılımı (ÇED) Toplantısı yapılacağı duyuruldu. Demir madeni adı altında altın madenciliği yapıldığını savunan Kemaliye halkı, 13 Temmuz (bugün) yapılacağı duyurulan ÇED toplantısına izin vermedi. Toplantının yapılacağı alanda bir araya gelen Kemaliye halkı, sloganlar eşliğinde maden projesini protesto etti. Toplantıya katılmak için gelen maden şirketi yetkilisinin vekâletinin olmadığının ortaya çıkması da halkın tepkisini çekti. ÇED toplantısına izin vermeyen Kemaliye halkı, toplantının yapılmadığını tutanakla kayıt altına aldı.

Erzincan’ın Kemaliye ilçesine bağlı Ağıl, Gümüşçeşme ve Harmankaya Köyleri ile Sivas’ın Divriği ilçesine bağlı Duruköy ve Çobandurağı köylerini kapsayan bölgede özel bir firma tarafından işletilen maden (demir) ocağında kapasite artışına gidilmek istenmesine yöre halkı tepki gösterdi.

MADEN FİRMASI KAPASİTE ARTIŞI VE ATIK DEPOLAMA TESİSİ TALEP ETTİ

Fimar Mermer Madencilik İnşaat Akaryakıt Turizm Tarım Seracılık Hayvancılık Gıda Ürünleri Ticaret Sanayi A.Ş. tarafından işletilen ve Mayıs 2017’de 10.871,3 hektarlık alan için işletme ruhsatı verilen maden ocağında, kapasite artışı ve kırma tesisi ile atık depolama tesisi yapmayı planlayan firma, bunun için ÇED dosyası hazırladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise 13 Temmuz 2021 tarihinde (Bugün) projeyle ilgili Kemaliye’de Halkın Katılımı (ÇED) Toplantısı yapılacağını duyurdu.

BEŞ AYRI ÇED SAHASINDA MADENCİLİK ÇALIŞMASI PLANLANIYOR

Söz konusu ÇED başvurusu kapsamında 5 ayrı noktada madencilik çalışması planlanıyor. Talep edilen arazi; ocak üretim alanı, pasa ve bitkisel toprak depolama alanları ile kırma-eleme ve zenginleştirme tesisi, tesis pasa alanı, maden atık depolama tesisi, hafriyat depolama alanı, konsantre ve tüvenan stok alanlarının yanı sıra şantiye alanından oluşuyor.

İŞLETME SAHASI 2400 DEKARA ÇIKARILMAK İSTENİYOR

Maden ocağının kapasite artışına ve yeni ek tesisler yapılmasına karşı çıkan yöre halkı, toplantının yapılacağı alanda toplanarak protesto eylemi yaptı. Ruhsat sahası içerisindeki toplam ÇED alanını (işletme yapılan bölüm) 240 hektara (2400 dekar) çıkarmak isteyen maden firması yetkilisinin vekâletinin bulunmadığını öğrenen Kemaliye halkı, bu özensizliğe tepki gösterdi.

KEMALİYE HALKI MADENİ PROTESTO ETTİ, ÇED TOPLANTISINI ENGELLEDİ

Yöre halkı tarafından protesto edilerek ÇED toplantısı engellenen projeyle ilgili Kemaliye (Eğin) Güneşi-Yukarı Fırat Doğa ve Çevre Platformu’nun yaptığı açıklamada, demir madeni adı altında altın madenciliğinin yapılmak istendiği öne sürüldü. Erzincan Valiliği ve Kemaliye Kaymakamlığı ile de görüşerek madenciliğe karşı olduklarını belirten yöre halkının tepkisi üzerine gerçekleştirilemeyen ÇED toplantısının yapılmadığı tutanakla kayıt altına alındı.

TARIM ARAZİLERİ, MERALAR VE ORMAN ARAZİLERİ HEDEFTE

Maden için talep edilen ÇED alanlarının tarım arazileri, çayır ve mera alanları ile orman alanlarında kaldığına değinilen platform açıklamasında, şöyle denildi: “Raporda,  proje kapsamında çalışmalara başlamadan önce tarım alanı, bağ ve bahçeler için 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanununa göre tarım dışı kullanım izni alınacaktır. Mera alanları için 4342 sayılı Mera Kanununun 14.Maddesine göre uygun olarak tahsis amacı değişikliği için izin alınacağı, 6831 sayılı Orman Kanunu kapsamında orman sayılan alanlar için kamulaştırma söz konusu olmadığından orman izni alınarak çalışmalara başlanacağı belirtilmektedir. Bugün tek vücut olan Kemaliyelilere bugünkü eylemlerinde altın madeninden büyük zarar gören İliçliler de destek vermiştir. Kemaliyeliler madene karşı mücadelede kararlılıklarını ifade ederek alandan ayrılmıştır.”

2532830cookie-checkKemaliye halkı madencilik yıkımına izin vermedi!
Önceki haberTürkiye neden İngiltere’nin ‘kırmızı seyahat listesi’nde kaldı?
Sonraki haberErdoğan’ın ziyaretini Kuzey Kıbrıs muhalefeti neden boykot ediyor?
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.