‘İşkenceci askere yayın yasağı yok’

Irak’taki İngiliz askerlerine işkence suçlamalarının ardı arkası kesilmiyor.


İngiltere’de yayınlanan ciddi ulusal gazetelerden The Daily Telegraph, 2004’te yaşanan bir olayda İngiliz üssünde işkence gördüklerini iddia eden Iraklıların, Türkiye’de insan hakları avukatlarına ifade verdiklerini ve konu hakkında bir bağımsız soruşturma açılmasını ve kendilerine tazminat ödenmesini istediklerini aktardı…


Yasağın kaldırılması için mücadele veren gazetelerden, The Guardian da nihayet iddiaların ayrıntılarını okurlarına şöyle duyurdu:


“İddialar, Irak’ın güneydoğusundaki Amara’da 2004 Mayıs’ında 31 Iraklı sivilin gözaltına alınmasına dayanıyordu. Bu kişilerden 20’sinin ceset torbalarında geri döndüğü iddia ediliyor. Dosyada işkence, uzuv kesme ve infazlara dair suçlamalar vardı. Cesetleri teslim alan hastane görevlileri, cesetlerde oyulmuş gözler, cinsel organlarda ciddi yaralar, havasız kalma ve asılı kalma izleri gördüklerini öne sürüyorlar.”


Bu konuda ordunun yürüttüğü iç soruşturmada cesetlere kasti zarar verilmediği hükmüne varıldığını aktaran The Guardian, mahkemenin bu konuda bağımsız bir soruşturma açılması taleplerini Nisan’da görüşeceğini ekledi.

809460cookie-check‘İşkenceci askere yayın yasağı yok’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.