Kenyalılar seçimi gözden geçirecek

Haberi duyuran eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, taraflar arasında bir iktidar paylaşımı anlaşmasının yapılması konusunda henüz sonuca varamadıklarını söyledi.

Kofi Annan, şiddet olaylarının sona erdirilmesi için yürütülen müzakerelerde arabuluculuk yapıyordu.

Aralık ayında yapılan seçimlerin ardından, muhalefet Cumhurbaşkanı Mwai Kibaki’yi seçimlere hile karıştırmakla suçlamıştı.

İKTİDAR PAYLAŞIMI

Annan, Kenyalı ve Kenya dışından uzmanların katılımıyla oluşturulacak bağımsız heyetin, seçimi “her boyutuyla” ele alacağını söyledi.

Ülkeye istikrarı getirmek için iki gündür gizli olarak gerçekleştirilen toplantının ardından bir açıklama yapan Annan, “Neredeyse sonuca vardık, kararlı bir şekilde sonuca doğru ilerliyoruz.” dedi.

Annan, toplantının ardından yaptığı ilk açıklamada tarafların bazı anayasal ve yargı reformları üzerinde anlaştıklarını ve seçim yasası üzerinde de bazı değişiklikler yapacaklarını söylemişti.

Eski BM Genel Sekreteri Annan, gelecek Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Kibaki ve Turuncu Demokratik Hareket lideri Raila Odinga ile buluşacak.

Nairobi’deki BBC muhabiri Karen Allen, tarafların iktidar paylaşımı konusunda prensipte anlaştıklarını ancak henüz anlaşmada son noktanın konulamadığını söyledi.

Bu anlaşmaya göre, ülkede muhalefet lideri Odinga’nın elde edeceği bir başbakanlık pozisyonu oluşturulabilir.

İktidar paylaşımı muhalefetin, çözüm için gerekli gördüğü en temel adımdı.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın da Pazartesi günü Kenya’ya gelerek, taraflara bir anlaşmaya varmaları konusunda baskı yapması bekleniyor.

Seçim sonuçları ardından baş gösteren hoşnutsuzluk, şiddet olaylarına dönüşmüş ve çıkan olaylarda en az 1,000 kişi ölürken 600 binden fazla insan da yerlerinden edilmişti.

Cumhurbaşkanı Mwai Kibaki, 10 milyon seçmenin oy kullandığı 27 Aralık seçiminde rakibi Raila Odinga’yı sadece iki yüzü biraz aşkın oy farkıyla yenmişti. (BBC)

FOTOĞRAF: Taraflar arasındaki müzakerelerde Kofi Annan arabuluculuk yaptı


1166870cookie-checkKenyalılar seçimi gözden geçirecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.