Kerimov, ‘başarısız’ muhaliflerini sindiriyor

Özbek güvenlik güçleri ayaklanmanın başladığı Andican’da sıkı önlemler almaya başladı. Başkent Taşkent’te tanınmış muhalif lider Vasilya İnnoyatova’nın apartmanına düzenlenen baskında 27 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınan İnnoyatova, iki hafta önce Andican’daki bir gösteride yüzlerce kişinin öldürülmesini protesto etmek üzere bir gösteri düzenleme hazırlığı içinde olduğu belirtildi. İnnoyatova, yasadışı ilan edilen Birlik partisinin lideri olduğu ve gözaltına alınan diğer arkadaşlarının da Fergana Vadisi’nden parti toplantısına gelenler olduğu açıklandı.

Daha önce yakınları gözaltına alınan İnnoyatova’nın kısa bir süre önce ABD’den bir sanatörle görüştüğü de öne sürüldü.

Taşkent ve Andican’da düzenlenen gece baskınlarında 13 mayıs’taki gösteriye katılan ya da olaya tanık olanların gözaltına aldığı belirtildi.

“ÖLENLER MASUM SİVİLDİ”

Hükümet Andican’da ölenlerin İslami köktenci bir gruba mensup olduğunu savunurken muhaliflerözgürlük ve adalet çağrısı yapan 500 kent sakininin öldürüldüğünü öne sürüyor. 

Cumhurbaşkanı İslam Kerimov ise Andican’da yaşananlar konusunda uluslararası bir soruşturma açılmasını isteyen Senatör John McCain, Lindsey Graham ve John Sununu’dan oluşan heyetle görüşmeyi reddetmişti.

BBC’ye konuşan siviller hala kayıpların arandığından yakındılar. Kentte durumun dışarıdan sakin göründüğü, ancak genel bir korku havasının sezildiği belirtiliyor.


 

1107500cookie-checkKerimov, ‘başarısız’ muhaliflerini sindiriyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.