Kerkük’te dengeler değişiyor

Gazete, bölgeye dönen Kürtlerin, Kürdistan Yurtsever Cephesi ve Kürdistan Demokrat partisinin seçimi boykot tehdidinden sonra, Kerkük içinde oy kullanma hakkına kavuştuğunu belirtiyor.

“Irak seçim komisyonuna göre bu karar fazladan 100 bin Kürt’ün oy kullanmasını sağlayacak ve bu da bölge meclisinde dengelerin Kürtler lehine kaymasını artıracaktır.”

“Kürtler seçimde zaferi, Kerkük’ü özerk Kürt bölgesine dahil etme yolunda bir adım olarak görüyor. Cesaretlerini artıran bir unsur da Ankara’nın Avrupa Birliği ile görüşmeleri ivme kazandıkça Kerkük konusunda Türkiye’nin muhalefetinin zayıflayacağı görüşü.”

Financial Times ayrıca başyazısında da ülkede Şii denetiminin artmasıyla sadece Irak içinde değil bölge genelinde de mezhep çatışması korkusunun arttığını kaydediyor.

‘Irak’ın çoğu komşusu Sünni, ve Şiilikten hiç hazzetmiyorlar; Irak içinde bir mezhep kavgası başlarsa tüm bölgeyi içine çekebilir’ yorumunu yapan Financial Times şu saptamayı yapıyor:

“Irak’ın işgal edildiği gün Arap dünyasındaki statüko sona erdi. Bundan böyle bölge için yeni bir vizyon geliştirirken başlangıç noktası, bu olmalı.” Gül’den Annan’a Irak Mektubu
Türkiye’nin Kerkük ve seçimler konusundaki duyarlılığı hatırlatıldı. 
 
GÜL’ÜN MEKTUBU

Öte yandan Ankara, Kerkük’teki gelişmeleri yakından izliyor. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’a bir mektup göndererek, Türkiye’nin Irak’ta yapılacak seçimler ve Kerkük konusundaki hassasiyetini iletti.

Gül, mektubunda, ilk olarak Irak seçimleriyle ilgili görüşlerini aktardı. Seçimlerin yapılmasının önemine işaret eden Dışişleri Bakanı Gül, Irak halkının bütün kesimlerinin en geniş şekilde seçime katılımının sağlanması gerektiğini belirtti.

Mektupta, Türkiye’nin Kerkük konusundaki hassasiyetini de ileten Gül, Kerkük ve çevresine yapay nüfus kaydırıldığına dikkat çekti.

Kofi Annan’dan bunların dikkatle incelenmesi ve gereğinin yapılmasını isteyen Abdullah Gül, Irak’taki bazı grupların uygulamalarının, bölge istikrarını olumsuz etkileyebileceği uyarısında da bulundu.
 
 

1097980cookie-checkKerkük’te dengeler değişiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.