Keyfi benzin fiyatına ‘gözlemci’ freni

NRMA ve Australian Automobile Association’un bildirdiğine göre uygulamayla sürücülerin litre başına 5 cent tasarruf edebilecek.

Bu hafta ya da önümüzdeki hafta açıklanması beklenen ve “FuelWatch” olarak adlandırılan planın ilan edilmesi için Başbakan Rudd’ın yurt dışından dönüşünün beklendiği kaydedildi. Rudd, seçimler öncesinde benzin ve meyve sebze fiyatlarını düşürmek için girişimlerde bulunacağı sözü vermişti. Bu süre zarfında hükümet içinde “Petrol Gözlemcisi – FuelWatch” uygulamasının ayrıntıları tartışılarak karara bağlandı.

Sistemin, Federal Hükümet tarafından benimsenmesinde  benzin fiyatlarını izlemesi için yeni atanan Pat Walker’in büyük çabaları olduğu bildiriliyor. Walker, bu göreve gelmeden önce Batı Avustralya’da Tuketici Hakları Komisyonu Başkanlığı görevini yapmış, bu eyalette uygulamaya koyduğu “FuelWatch” sistemiyle benzin fiyatlarının litre başına 2 cent düşmesini sağlamıştı.

Walker, Avustralya Tüketici Hakları ve Rekabet Komisyonu (ACCC) çatısı altında çalışıyor. Ancak ACCC’nin “FuelWatch” sitemine karşı olduğu biliniyor. ACCC, haftanın belli günlerinde yükselen ve belli günlerde düşen benzin fiyat sarmalının, sürücülerin depolarını benzinin en ucuz olduğu zamanda doldurmasıyla daha karlı olabileceklerini savunuyor. ACCC Başkanı Graeme Samuel, “FuelWatch” uygulamasını açıkça eleştirmişti. Samuel, hükümetin “FuelWatch” uygulamasını benimsediği yıolundaki haberleri nasıl değerlendirdiği şeklindeki soruları yanıtsız bıraktı.

Family First Partisi Lideri Steve Fielding, “FuelWatch” uygulamasının ulusal çapta geçerli olması için uzun zamandır kampanya yürütüyordu. Haberi memnuniyetle karşıladığını belirten Fielding, “1983’den bu yana benzin fiyatları konusunda 46 rapor hazırlandı. Artık raporların tartışılacağı zaman geçti, harekete geçme zamanı. Perthli aileler uygulamadan kazanç sağlıyor. Bu uygulama başladığından bu yana benzinin litresi Perth’te ortalama 2 cent düştü. Biz ülkenin doğu kıyısında yaşayanlar, batı kıyısına göre benzine 2 cent fazla ödüyoruz” diye konuştu.

FUELWATCH?

Uygulamaya göre benzin istasyonları ertesi gün sabah saat 6.00’dan itibaren 24 saaty süreyle uygulamaya koyacakları fiyatları saat öğleden sonra 14.00’e kadar Tüketici Hakları Komisyonu’na bildiriyor. Komisyon, kendisine kayıtlı sürücülere SMS yoluyla yolları üzerindeki benzin istasyonlarındaki fiyatları geçerek sürücüye en ucuz benzinin nerede bulunabileceğini bilme imkanı veriyor. Komisyon, istasyonlardaki benzinin litre fiyatını ayrıca web sitesinde de ilan ediyor. Sürücüler, ertesi gün benzinin nerede en ucuz olacağı bilgisini bir gün önceden bilmiş oluyorlar. Bu uygulama, benzinm istasyonlarını fiyatları mümkün olduğu kadar düşük tutmaya zorluyor. Hatta istasyonlar arasında, benzin fiyatını 24 saat boyunca değiştiremedikleri için fiyatlarını web sitelerinde hatta gazete ilanıyla duyurmayı tercih edenler bile bulunuyor.

1170160cookie-checkKeyfi benzin fiyatına ‘gözlemci’ freni

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.