İki lider ‘gelecek için’ el sıkıştı

Kılıçdaroğlu, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Londra’ya geldi. Heatrow Havalimanı’nda yaklaşık 150 CHP taraftarınca çiçek ve “Başbakan Kemal” sloganlarıyla karşılanan Kılıçdaroğlu ayağının tozuyla parlamentodaki “Türkiye’nin İşçi Partili Dostları” grubunun 4’ncü yıl resepsiyonuna katıldı.

Resepsiyonda; İşçi Partisi’nin çiçeği burnundaki lideri Ed Miliband, İşçi Partili bazı milletvekilleri, Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz, KKTC Temsilcisi Kemal Köprülü, Londra’daki Türk politikacılar, sivil toplum temsilcileri ve CHP taraftarlarından oluşan 200’e yakın konuk yer aldı.

Resepsiyonda açılış konuşmasını yapan “Türkiye’nin İşçi Partili Dostları” grubunun başkanı ve İşçi Parti Haringey Belediye Meclis Üyesi Nilgün Canver iki lideri tanıtarak değişen dünyada sosyal demokrasinin daha çok söz sahibi olacağını söyledi.

“ŞANS DİLEDİ”

Kürsüye gelen Ed Miliband, Kılıçdaroğlu’na “Hoşgeldin” dedikten sonra “Sosyal demokrasi zor bir dönemden geçiyor. Dünyadaki bütün sosyal demokrat partiler birbirlerinden öğrenecek çok şeyleri var” dedi. Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğine olan desteğin süreceğini vurgulayan Miliband, İngiltere’deki 300 bine yakın Türkçe konuşan toplumun ülkeye ekonomik ve kültürel katkılarından dolayı da teşekkür etti. Miliband Kılıçdaroğlu’na seçimlerde şans dileyerek “Umarım sizin liderliğinizde CHP büyük bir başarı kazanır” dedi.

“DESTEK İSTEDİ”

Alkışlarla mikrofana gelen Kılıçdaroğlu da, dost bir partinin konuğu olmaktan mutlu olduğunu belirterek, “Kurultay’da delegelerin ezici çoğunluğuyle seçildim şimdi asıl zor olan halkın oylarını alabilmek için çok çalışıyorum” dedi.

Kılıçdaroğlu, Miliband’a Türkiye’nin AB üyeliği için veridği desteğe teşekkür ederek “Kendileri bana ‘bu seçimlerde Türkiye’de en çok hangi konuyu öne çıkaracaksınız’ diye sordular. ‘Demokrasi, özgürlükler ve eşitlik’ dedim. CHP’nin batıdaki imajı çok iyi değildi. Yeni CHP olarak daha fazla demokrasi, daha fazla özgürlük istiyoruz…” diye konuştu.

CHP lideri bu konuda İşçi Partisi’nden destek istediklerini de belirterek şöyle devam etti:

“Biz insan hakları, demokrasi gibi evrensel değerler Türkiye’de de olsun istiyoruz. Bu konuda ciddi bir mücadele sürdüreceğiz. Biz Türkiye’de de hapiste gazeteciler görmek istemiyoruz. 53 gazeteci hapiste. Türkiye’de iktidarı eleştirmek zor. Eleştirenler de kendisini hapiste buluyor. AKP iktidarı da buna ‘ileri demokrasi’ diyor. Burada bulunmaktan ve sizlerle beraber olmaktan çok mutluyum…”

CHP Genel Başkanı, 3 Mart Perşembe gününe kadar sürecek temaslarında, düşünce kuruluşu Chatham House, London School of Economics (LSE) Üniversitesi ve Oxford Üniversitesinde konuşmalar yapacak.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun ayrıca İngiltere’nin AB İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı David Lidington ile görüşmesi bekleniyor.

GECEDEN FOTOĞRAFLAR

836300cookie-checkİki lider ‘gelecek için’ el sıkıştı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.