İki Vali birbirine girdi…

Alberta’nın kadın valisi daha farfara çıkınca, öteki erkek vali susmak zorunda kaldı. Aralarındaki söz düellosu ve polemik Alberta’nın petrolü yüzünden Kanada Doları’nın değer kazanması ve bunun Ontario Eyaleti’ndeki sanayi ürünlerine zarar vermesine ilişkindi.

Birkaç gün evvel Alberta Eyaleti’nin kadın Valisi Alison Redford ile Kanada’nın sanayi açısından gelişmiş olan eyaleti Ontario’nun Valisi Dalton McGuinty arasında ¨Sen daha fazla kazanıyorsun, ben senin yüzünden kaybediyorum¨ şeklinde, ekonomik zeminde bir tartışma başlamıştı.

Alberta’nın yüzeydeki ziftli kumdan elde edilen ve çevreye olağan üstü zarar veren petrol kaynaklarıyla bir anda yıldızı parlamış olduğundan, bol geliri olan bu eyaletin valisi de bol keseden rahatça konuşmaktaydı. Vali Bayan Redford, paranın verdiği güçle konuşurken, Ontario Valisi’nin ¨Kanada Doları çok pahalı oldu, bu yüzden eyaletimizdeki üretimi satamıyoruz, ihraç edemiyoruz¨ diye yakınması para etmedi.

Petrolcü Vali Alison, ¨Petrol çıkartıyorsak sadece kendimize değil ya, bu Kanada’nın tamamına yararlı oluyor, para geliyor para…¨ şeklinde konuşurken, Ontario Valisi, parayı veren düdüğü çalar sözüne uyacak şekilde daha fazla düdük öttüremeyip susmak zorunda kaldı.

Kanada’nın aşırı değerlenen Dolarına sık sık Kanada Merkez Bankası ve Hazinesi müdahale ediyorsa da bunun yararı pek görülmüyor. Alberta’nın gelecekte büyük doğal felakete yol açacağı beklenen petrol kaynaklarının satışıyla yılda 300 milyar Dolar hasılat sağlarken, bunun 187 milyarını öteki eyaletlere vermek üzere Federal Hükümete teslim ediliyor. Doların, petrol geliri olarak sıcak para getirisi olması yüzünden yükselen değeri Ontario’daki irili ufaklı sanayi tesislerinin üretimlerini dışpazarda satacak yer bulamamasına neden oluyor.

1536480cookie-checkİki Vali birbirine girdi…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.