İki zıt hikaye

Geçen haftalarda Avusturya tecavüz olayları ile çalkalandı. Peşi sıra birkaç tecavüz ve şiddet olayı gündeme damgasını vurdu. Tecavüzcülerin tespit edildiği, yakalanmalarının an meselesi olduğu, geçen zaman içerisinde ise bazı evlere polisin baskın düzenlediği yazıldı. Hangi tecavüz, hangi şiddet derken 31 Aralık 2012 gününün gazeteleri üç tecavüz olayı failinin Mustafa Arslan olduğunu manşetten verdi. Önceki yıllarda gazeteler bu tür haberleri verirken saldırganın hangi ülkeden geldiğini özellikle belirtirlerdi. Bu defasında öyle olmadı. Tecavüzcünün isminin belirtilmiş olması zaten kâfiydi.

Bu haber Avusturya’nın bütün gazeteleri tarafından iç sayfalarda verilirken, bir bulvar gazetesi olan Österreich’da (Avusturya) birinci sayfadan verildi. Haberin devamı ise iç sayfaya taşınmıştı. Gazetenin 8 ve 9. Sayfaları tesadüfen olsa gerek mülteciler, tecavüzcü Mustafa Arslan ve bir göçmen çocuğunun başarısına ayrıldı. 9. sayfada yer alan haberde tecavüzcü Mustafa Arslan’ın metroda sabahın erken saatlerinde başka yolcunun bulunmadığı sırada bir hanım yolcuya şiddet uygulayarak tecavüz ettiğini ayrıntısıyla anlattı.

Dokuzuncu sayfada Avusturya’da yaşayan biz Türkleri yaralayan tecavüz olayı verilirken, bir önceki sayfada bir gurur haberi vardı. Bu haberin başlığında “Türkiye’den dünya yıldızı” deniliyordu. Arslan ile ilgili verilmiş haberin olumsuzluğunun acısını dindirmek için yapılmış bir biçimde de yorumlamak mümkün. Haberin konusu 10 yaşındaki Deniz Germeç’ti. Avusturya’nın üstün yetenekli çocuklarının eğitim aldıkları Wiener Sängerknaben okulunda artık bir de Türk çocuğu bulunmaktadır. 1498 yılından bu yana çalışmalarını sürdüren bu okulda klasik müziğin en büyüklerinden Mozart’ın müzik yaptığı bilinmektedir. Mozart’ın dışında çağdaş klasik müziğin Herbert von Karajan, Riccardo Muti, Seiji Ozawa ve Yubin Mehta gibi onlarca büyük orkestra şefi ve müzisyenin müzik yaptıkları okuldur ayrıca.

Viyana Sängerknaben Okulu Avusturya’nın Milli Eğitim Bakanlığı’na veya herhangi bir kurumuna bağlı değildir. Avusturya devleti ile özel bir sözleşmesi olan bu okula üstün yetenekli çocuklar ilkokuldan itibaren kabul edilirler. Burada lise eğitimini olgunluk sınavı ile tamamlarlar. Eğitimlerini sürdürürken, ülke içinde ve dışında yılda 300 kadar konser verirler. Dernek statüsünde olan okulun 100 kadar üyesi vardır ve şu andaki başkanı bir zamanlar Avusturya Sanayiciler Odası başkanlığını da yapmış Walter Nettig’dir. Wiener Sängerknaben’in konserlerinin masrafları, Avusturya Devleti, Viyana Belediyesi ve destekleyici işletmeler tarafından karşılanır.

Tarkan ve Justin Bieber’i dinleyen üstün yetenekli çocuklar arasında olan Deniz Germeç’i Singapur, Avustralya, Yeni Zelanda, Tayvan ve Güney Kore’de dokuz hafta içinde verilecek 27 konser beklemektedir. Aşçı baba ile yardımcı işçi annenin 10 yaşındaki çocukları Deniz 1,5 yıldan bu yana Viyana Sängerknaben okulunda eğitilmekte olduğu gazetede dile getiriliyor. Başkan Nettig okulunun öğrencisini gururla anlatırken, geleceğinin parlak ve önünün açık olduğunu söylüyor. Ayrıca Nettig futbolcu olmak isterken Avusturya’nın elit ve dünyaca ünlü Sängerknaben okulunda bulunan Deniz’in “Aslında besteci olmak” arzusunu da gazetede anlatıyor.

Başkan Nettig’in “Biz önceki yıllarda Sängerknaben korosuna ait olan çocukları sarar sarmalar, öyle dışarı çıkarırdık” sözlerinde okul çocuklarının kendileri için ne kadar da özel olduğunu anlıyoruz. Deniz’in diğer çocuklarla boş vakitlerinde futbol oynadığını ve koro içerisinde çok sevilen bir çocuk olduğunu anlatırken Başkan Nettig sanatın uyumdaki katkısına dikkat çekiyor.

Avusturya’da yaşayan Türkleri hançerleyen tecavüzcü Mustafa Arslan gibi insanların etkisini kırmak için Avusturya’da yaşayan Türklerin Deniz Germeç gibi örneklere daha çok ihtiyacı vardır. Deniz, topluma sanatı ve sanatçıyı beğenmenin güzelliğini; ülkede yaşayan Avusturyalı olmayan insanların uyum sorunlarının çözüm yollarından birisinin de çeşitli okul ve kurumlara farklı insanların da olmasından geçtiğini hatırlatmış oldu.

1598830cookie-checkİki zıt hikaye

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.