Kıbrıs hükümeti, Kuzey Kıbrıs’taki bazı Türk liderlerin ve yetkililerin pasaportlarını iptal etti

Kıbrıs’ın kuzeyinde tek taraflı ilan edilen ve sadece Türkiye’nin tanıdığı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) yönetiminden birçok isim, uluslararası alanda tanınan, Avrupa Birliği üyesi de olan Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşı.

Ada’nın güneyindeki Rumların liderliğinde Kıbrıs hükümeti, KKTC’nin Kapalı Maraş bölgesinin bir kısmını açmasına misilleme olarak yöneticilerin pasaportlarını iptal etti.

Pasaportu iptal edilen isimler arasında KKTC’nin lideri Ersin Tatar da var.

Kıbrıs hükümet sözcüsü Marios Pelekanos, Kıbrıslı Türk yöneticiler arasında “Maraş’ın yeniden açılmasına dahil olan kişilerin pasaportlarını iptal edebiliriz, pasaportları yenilemeyi veya bu kişilere pasaport vermeyi reddedebiliriz” dedi.

1974’te Türkiye’nin askeri müdahalesinden bu yana ikiye bölünmüş olan adanın kuzeyinde yaşayan 100 binden çok Kıbrıslı Türk, uluslararası alanda tanınırlık ve özgürce seyahat hakkı için Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportu aldı.

Ersin Tatar: Bu ırkçılıktır

Cumhurbaşkanı Tatar, Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) yaptığı açıklamada, “Bizim mücadelemizi bambaşka yerlere çekerek ‘Pasaportları iptal ederiz’ şeklinde açıklamaları kınıyorum, reddediyorum. Bu kararı alan Rum yönetimini kınıyorum. Bu bir çağdışılıktır, bu bir ırkçılıktır, insan hakları bakımından yanlıştır ve hukuki bir zemini yoktur. Vatandaşlar arasında böyle bir ayrım yapmak kabul edilebilir bir şey değildir” ifadelerini kullandı.

Kendisinin de pasaportu iptal edilen Tatar, “Şahsen ben yıllardır bu pasaportu kullanmadım, karar beni bağlamıyor. Ancak bu halkımızı toplumumuzu ilgilendiren bir meseledir. Bizim halkımız şimdiye kadar bu pasaportları aldıysa, içinde bulunduğu koşullardandır. Çeşitli karşı karşıya kaldığımız haksızlıklardan dolayı seyahat, burs gibi nedenlerden almıştır” açıklaması yaptı.

2543180cookie-checkKıbrıs hükümeti, Kuzey Kıbrıs’taki bazı Türk liderlerin ve yetkililerin pasaportlarını iptal etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.